Analize

Dolar ojačao, mogućnost povećanja kamata Feda otvorena

Dolar ojačao, mogućnost povećanja kamata Feda otvorena
Foto: Ilustracija | Dolar ojačao, mogućnost povećanja kamata Feda otvorena

LONDON - Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla je i prošle nedjelje, drugoga zaredom, jer je američka središnja banka ostavila otvorenom mogućnost da do kraja godine još jednom poveća kamatne stope.

Cijena evra prema američkoj valuti ojačala je prošle nedjelje 0,1 odsto, na 1,1950 dolara.

Ali, dolar je ojačao u odnosu na japansku valutu, pa je njegov kurs skočio 1 odsto, na 111,95 jena.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice je ojačao 0,3 odsto, na 92,13 bodova.

Uspon dolara ponajviše se zahvaljuje poruci čelnika američke središnje banke nakon njihove sjednice da je u decembru moguće daljnje povećanje kamatnih stopa.

Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a špekuliralo se da će se Fed suzdržati od daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u ovoj godini zbog toga što se inflacija kreće ispod ciljanih razina središnje banke.

Međutim, sada trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji oko 70 odsto izgleda da će Fed u decembru povećati kamate, dok su prije poruka Feda te šanse iznosile oko 50 odsto.

Uz to, Fed je poručio da od oktobra počinje smanjivati svoje bilance, pri čemu će mjesečno smanjivati svoj portfelj državnih obveznica i drugih vrijednosnih papira za 10 milijardi dolara.

Ali, na kraju nedjelje uspon američke valute izgubio je na zamahu jer se dolar našao pod pritiskom rasta geopolitičkih napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio oštrije sankcije protiv te izolirane zemlje, dok je Pyongyang zaprijetio testiranjem još jedne hidrogenske bombe.

Zbog toga su ulagači potražili utočište za kapital u valutama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švajcarski franak.

(seebiz.eu)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije