Analize

Džeđang, ekonomsko savremeno čudo

Džeđang, ekonomsko savremeno čudo
Foto: N.N. | Džeđang, ekonomsko savremeno čudo

HANGDŽOU - Džeđang, jedna od kineskih pokrajina sa najbržim ekonomskim rastom, uložiće 17 milijardi dolara u unapređenje tehnološke industrije tokom narednih pet godina.

Pokrajinske i gradske vlasti DŽeđanga, sjedišta internet diva "Alibabe", uložiće 120 milijardi juana /15,207 milijardi evra/ za podsticanje internet kompanija koje se bave visokom tehnologijom, kao i firmi za medicinska istraživanja i razvoj.

Taj plan objavljen je u vrijeme dok centralna i lokalne vlasti širom Kine preduzimaju sve kako bi podstakle privatni sektor i povećale konkurentnost domaćih tehnoloških kompanija.

Pokrajina DŽeđang podsticaće i društveni kapital i finansijske institucije da ulože oko 290 milijardi juana /36,749 milijardi evra/.

Očekuje se da će ukupna investicija za istraživanje i razvoj biti oko 900 milijardi juana /114,050 milijardi evra/.

Kao dio plana, pokrajinske vlasti predstavile su 50 mjera kojima će podstaći tehnološki sektor, uključujući povećanje izdvajanja u pokrajinskom bruto domaćem proizvodu za istraživanje i razvoj, te stvaranje vodećih inovatora i povećanje broja patenata.

Prema zavničnim podacima, privatne firme u 2017. godini činile su gotovo dvije trećine ekonomije DŽeđanga.

U proteklih 40 godina BDP te pokrajine skočio je sa 1,8 milijardi dolara na prošlogodišnjih 739,5 milijardi, što je na nivou zemalja poput Holandije, a trećina privatnih preduzeća među 500 najvećih u Kini ima sjedište upravo u toj pokrajini, navode ekonomski portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije