Analize

Edukativni video o opasnosima korištenja uglja

BANJALUKA - Centar za životnu sredinu iz Banjaluke i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle danas su objavili edukativni animirani video namijenjen podizanju svijesti javnosti o problemima i opasnostima korištenja uglja za dobijanje električne energije.

Video je dio kampanje "Stop prljavoj energiji, jer budućnost je obnovljiva" koju zajednički provode ove dvije organizacije kroz ETNAR projekt, finansiranog od EU.

Ove organizacije žele da upozore na sveobuhvatnost problema sagorijevanja uglja i njegovog veoma štetnog uticaja na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

"Problem uglja je globalan i BiH mu mora posvetiti posebnu pažnju", kaže se u saopštenju ovog centra.

Studija organizacije HEAL je pokazala da termoelektrane na ugalj godišnje, samo u EU, Srbiji i Turskoj uzrokuju 23.300 preranih smrti i 54,7 milijardi evra finansijske štete zbog troškova liječenja, izostanka s posla...

"Mi smo itekako svjesni ovog problema i na njemu treba preventivno kontinuirano raditi. Međutim, ovaj problem se aktuelizuje samo u zimskim mjesecima kada se zbog klimatskih uslova i zajedničkog zagađenja iz privatnih ložišta, saobraćaja, termoelektrana i ostale industrije redovno višestruko prekoračuju dozvoljene vrijednosti zagađenja", izjavio je Igor Kalaba, koordinator kampanje iz Centra za životnu sredinu.

Prema studiji, koju je izradio Centar za ekologiju i energiju, takođe su dobijeni alarmantni rezultati.

"Studija je pokazala da je zagađenje vazduha usljed rada Termoelektrane Tuzla u 2013. uzrokovalo 170 hospitalizacija zbog srčanih i respiratornih bolesti, 131.000 izgubljenih radnih dana i gubitak od 4.900 godina očekivanog životnog vijeka. Ekonomska šteta prouzrokovana ovim negativnim uticajima na zdravlje se procjenjuje na 99 miliona evra godišnje", upozorava Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju.

"Promjena je neminovna. Osim što je štetan, ugalj je fosilni izvor energije, što znači da je neobnovljiv. Prelazak na obnovljive i čiste izvore energije, te unapređenje energetske efikasnosti će ne samo uštediti novac i otvoriti nova radna mjesta, već i sačuvati našu životnu sredinu i naše živote, što bi trebao biti najjači motiv. Mi nismo protiv ekonomskog razvoja države, ali smatramo da je neodgovorno žrtvovati živote i zdravlje građana i životnu sredinu zbog zastarjelih energetskih sistema, koji će se svakako morati zamijeniti. Zanemarivanje ovog problema će otežati i poskupiti njegovo rješavanje, između ostalog i zbog međunarodnih obaveza koje je BiH preuzela, vezano za zagađujuće emisije iz energetskog sektora", zaključuje Kalaba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije