Analize

Evropska komisija otvorila istragu protiv Slovenije

Evropska komisija otvorila istragu protiv Slovenije
Foto: N.N. | Evropska komisija otvorila istragu protiv Slovenije

BRISEL - U službenom glasniku 'Evropske unije' objavljena je odluka o otvaranju istrage protiv Slovenije zbog sumnji da je sanirala 'Novu ljubljansku banku' (NLB) protivno pravilima i preuzetim obavezama od Unije. Uz to, prema pripadajućoj odluci Evropske komisije, Slovenija je pod istragom jer je mimo dogovora sa Briselom odustala od prodaje 'NLB'-a, piše Jutarnji list.

- Rok za prodaju 50 odsto 'NLB'-a istekao je 31.decembra 2017. Osim toga, Slovenija do 31.novembra 2017. nije predložila povjerenika za prodaju inostranih društava kćeri 'NLB'-a na Balkanu – navodi Evropska komisija, koja će Sloveniju procesuirati za kršenje odredbi ugovora o Evropskoj uniji o državnim podrškama.

U odluci o otvaranju istrage su nabrojene Vladine pomoći 'Novoj ljubljanskoj banci' za koje Brisel sumnja da su protiv pravila Unije, a ukupna vrijednost tih finansijskih transakcija 'NLB'-u iznosi milijardu i 600 miliona evra.

Ako Slovenija na kraju bude proglašena krivom za kršenje pravila o podrškama u slučaju 'NLB'-a i ako Evropski sud kao krajnja instanca sporova Komisije i članica, tako odluči, 'NLB' bi morala vratiti primljeni novac što bi dovelo u pitanje njenu likvidnost. Slovenske 'Finance' povodom pokretanja istrage EK protiv Slovenije razmatraju i scenarij prema kojem bi Komisija mogla narediti Ljubljani da proda i više od 50 posto kapitala 'NLB'-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije