Analize

Firme u BiH prikrile 70 miliona PDV-a

Firme u BiH prikrile 70 miliona PDV-a
Foto: Ilustracija | Firme u BiH prikrile 70 miliona PDV-a
N.N.

BANJALUKA – Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) obavila je u prošloj godini 10.695 kontrola obveznika kod kojih je utvrdila neplaćene obaveze po osnovu PDV-a teške 70 miliona KM.

U ovoj instituciji za Capital su pojasnili da se radi o obavezama koje poreski obveznici nisu sami prijavili u PDV prijavama ili im je u kontrolama osporeno pravo na odbitak PDV-a.

UIO je u prošloj godini privredi vratila 1,319 milijardi KM što je za 211 miliona više u odnosu na godinu ranije, a ovo povećanje je, kako navode, najvećim dijelom rezultat porasta izvoza iz BiH.

„S obzirom na to da je na izvoz iz BiH, u skladu sa Zakonom o PDV-u, nulta stopa PDV-a, izvozno orjentisana preduzeća svaki mjesec imaju povrate PDV-a. Na taj način država stimuliše izvoz i izvozno orjetisane firme“, rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Međutim, Kovačevič ističe i da je ovo povećanje bio i glavni razlog zbog kojeg je UIO u kontrolama posebnu pažnju obratila na zahtjeve za povrat poreza.

„Naknadno utvrđena obaveza u tim kontrolama iznosila je 70 miliona KM. UIO je u toku 2017. godine poseban naglasak dala upravo na kontrole zahtjeva za povrat PDV-a, naročito prema onim poreskim obveznicima koji nisu pretežni izvoznici, jer smo željeli biti potpuno sigurni da su ti zahtjevi za povrat PDV-a zaista i opravdani“, rekao je Kovačević.

On je istakao da se uglavnom radilo o kratkim informativnim kontrolama koje ne traju dugo, ili čak o kancelarijskim kontrolama gdje su obveznici samo morali donijeti dokumentaciju koja je bila pregledana kako bi se utvrdila opravdanost zahtjeva za povrat PDV-a.

„Svi uredni poreski obveznici su dobili sve povrate PDV-a koje su zahtijevali u toku 2017. godine i to u skladu sa zakonskim rokovima“, kazao je Kovačević.

Isplata povrata bila obustavljena dok je UIO kontrolisala obveznike

U posljednjem izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO navedeno je da su visoke isplate povrata PDV-a bile bitno obilježje naplate prihoda od indirektnih poreza u 2017. te da je isplata povrata jedno vrijeme bila čak i obustavljena s obzirom na to da je UIO provjeravala zakonitost podnesenih zahtjeva za vraćanje poreza.

„Tokom cijele godine, sa izuzetkom u septembru, mjesečne isplate povrata PDV-a su rasle minimalno za 10 odsto, a maksimalno i do 40 odsto u odnosu na referentne mjesece 2016. Uzroci smanjenja povrata u septembru nisu ekonomske, već administrativno-operativne prirode, budući da je UIO suspendovala povrate zbog vršenja opsežnih kontrola“, navodi se u izvještaju.

Kovačević je pojasnio da se onog trenutka kada se otvori nalog za kontrolu kod nekog poreskog obveznika ne može izvršiti povrat PDV-a do okončanja kontrole i da je to definisano propisima koji regulišu oblast indirektnih poreza.

(capital.ba)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije