Analize

Francuske kompanije i potrošači srezali potrošnju

Francuske kompanije i potrošači srezali potrošnju
Francuske kompanije i potrošači srezali potrošnju

PARIZ - Francuska privreda je opala za 0,1 odsto u drugom tromjesečju 2016, saopštio je danas Zavod za statistiku INSEE, revidirajući svoju preliminarnu procjenu o nultom rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Revizija, koja pokazuje da su potrošači i kompanije srezali potrošnju u periodu april-jun, biće loša vijesti za vladu, u trenutku dok priprema prijedlog budžeta za 2017. godinu i dok se zahuktava kampanja za francuske predsjedničke izbore, ocjenjuje agencija Frans pres.

Francuska vlada je juče saopštila da ostaje pri svojoj prognozi privrednog rasta od po 1,5 odsto za ovu i iduću godinu, koja je ključni element kod kreiranja planova poreskih prihoda i potrošnje, kao i da će održati obećanje dato Briselu da će javni deficit spustiti ispod propisanog limita Evropske unije od 3 odsto BDP-a.

U prvom kvartalu ove godine, francuska privreda je porasla za 0,7 procenata.

Ekonomisti su skeptični prema vladinim prognozama rasta, mada je ministar finansija Mišel Sapen izjavio juče da su domaći faktori koji podupiru rast bili od početka godine "snažniji nego što se očekivalo" i da se očekuje da će taj trend biti nastavljen.

Međutim, današnji revidirani pokazateli INSEE pokazali su da su domaćinstva smanjila potrošnju za 0,1 odsto u drugom kvartalu, nakon povećanja od 1,1 procenat u prvom tromesečju.

Investicije preduzeća pale su za 0,2 odsto posle rasta od za 1,3 odsto u prvom kvartalu.

"Imajući u vidu javnu potrošnju, ukupna domaća tražnja (isključujući akcije) nije doprinela rastu BDP-a u drugom tromjesečju 2016. godine", saopšeno je iz INSEE, uz napomenu da je ta potrošnja na početku godine dala podsticaj rastu od 0,9 posto.

Izvor u Ministarstvu finansija izjavio je za Frans pres da revidiranje podataka naniže "ne dovodi u pitanje scenario rasta od 1,5 posto za ovu i narednu godinu", pošto rast BDP-a u prva dva kvartala još uvijek korespondira rastu od 1,1 odsto na godišnjem nivou.

Predviđa se da će francuska ekonomija ostvariti blagi rast u trećem tromjesečju, pri čemu je Banka Francuske ranije ovog mjeseca saopštila da očekuje privrednu ekspanziju od 0,3 procenta u tekućem kvartalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije