Analize

Godišnje se povuče iz opticaja i zamijeni oko 20 posto oštećenih KM

Godišnje se povuče iz opticaja i zamijeni oko 20 posto oštećenih KM
Foto: Nezavisne novine | Godišnje se povuče iz opticaja i zamijeni oko 20 posto oštećenih KM

Na godišnjem nivou, iz opticaja se povuče i uništi oko 20 posto komada novčanica konvertibilne marke (KM) koje su nepodobne za opticaj, odnosno takve novčanice mijenjaju se novim novčanicama.

Iz Centralne banke BiH (CBBiH) za Fenu navode da se zamjena novca (KM) koji je nepodoban za opticaj vrši se u skladu s Odlukom o postupanju s novčanicama i kovanim novcem konvertibilne marke koji je nepodoban za opticaj i oštećenim novčanicama efektivnog stranog novca. 

U skladu sa tom odlukom komercijalne banke su dužne obaviti zamjenu oštećenih novčanica KM u punom iznosu bez naknade, pod uslovom da podnosilac zahtjeva (fizička ili pravna osoba) predoči više od 60 posto novčanice KM koja je u jednom dijelu i sadrži barem jedan serijski broj ili iz dva ili više dijelova i sadrži oba serijska broja.

Centralna banka Bosne i Hercegovine posredstvom izdvojenih trezora, preuzima od komercijalnih banaka oštećene novčanice KM i obavlja njihovu zamjenu odobravanjem računa rezervi komercijalnih banaka, u punom iznosu i bez naknade. 

U slučaju većeg oštećenja, odnosno ukoliko oštećena novčanica ne ispunjava uslove za zamjenu u komercijalnim bankama, komercijalna banka će podnosioca zahtjeva uputiti da zahtjev za zamjenu oštećenih novčanica KM podnese CBBiH. Na osnovu podnesenog zahtjeva za zamjenu (dostupan na web stranici CBBiH) s priloženom dokumentacijom, CBBiH za svaki pojedinačni slučaj utvrđuje autentičnost i procjenjuje oštećenje, odnosno utvrđuje postojanje osnova za zamjenu oštećenih novčanica KM. Ukoliko CBBiH ima dokaz, saznanje ili opravdan razlog da vjeruje da su novčanice KM ili kovani novac KM namjerno oštećeni, takav novac će biti povučen iz opticaja bez nadoknade podnosiocu.

"Kada je riječ o redovnoj zamjeni novca nepodobnog za opticaj, najčešće se radi o pohabanim novčanicama koje su dotrajale usljed upotrebe. Kada su u pitanju oštećene novčanice koje podnose građani najčešće se radi o pocijepanim novčanicama kojima nedostaju dijelovi, kao i novčanicama koje su progorene, oštećene mrljama, grafitima, obojene i slično", navode iz CBBiH.

Komercijalne banke obavljaju zamjenu oštećenog kovanog novca KM, ako su na zamjenu podneseni cijeli primjerci kovanog novca KM, za koje je moguće utvrditi da su autentični.

CBBiH ne vrši zamjenu oštećenih novčanica i kovanica stranih valuta, odnosno takvu zamjenu obavljaju centralne banke, odnosno emisione banke zemalja koje su izdale efektivni strani novac. Moguće je da takvu zamjenu obave i komercijalne banke u BiH, ukoliko je to u interesu njihove poslovne politike i uz proviziju koju određuje komercijalna banka, rečeno je Feni u CBBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije