Analize

Hrvatska na posljednjem mjestu, najveći pad u cijeloj EU

Hrvatska na posljednjem mjestu, najveći pad u cijeloj EU
Foto: Ilustracija | Hrvatska na posljednjem mjestu, najveći pad u cijeloj EU

ZAGREB - Hrvatska je zabilježila najveći pad industrijske proizvodnje u poređenju sa oktobrom prošle godine, pokazuje najnoviji izvještaj Eurostata.

Industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji porasla je u oktobru na mjesečnom i godišnjem nivou. Među zemljama članicama, čijim je podacima Evrostat raspolagao, najveći rast industrijske proizvodnje na mjesečnom nivou imala je Litvanija, 7,4 odsto, Slovenija (2,5 odsto), Mađarska i Švedska (po 2,1 odsto).

Hrvatska je, prema Evrostatovim podacima, u oktobru zabilježila rast industrijske proizvodnje od 1,3 procenta u odnosu na prethodni mjesec, kada je industrijska proizvodnja pala za 1,5 odsto na mjesečnom nivou, izvještava agencija Hina.

Najveći pad industrijske proizvodnje u oktobru u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u Finskoj (2,6 odsto), Grčkoj (1,5), Letoniji (1,2) i u Češkoj (1,1 odsto). U evrozoni je oktobarska industrijska proizvodnja takođe povećana za 0,2 procenta u odnosu na septembar, kada je prema revidiranim podacima pala za 0,6 posto.

Na godišnjem nivou, industrija u EU je u oktobru, prema kalendarski prilagođenim podacima, zabilježila rast od 1,3 odsto.

Na čelu liste zemalja EU sa najvećim rastom inudstrijske proizvodnje je Litvanija, sa 9,2 odsto, Irska (6,1) i Poljska (pet posto), dok je najveći pad industrijske proizvodnje u oktobru evidentiran na godišnjem nivou u Hrvatskoj, od 2,4 odsto, nakon septembarskog pada od 2,6 procenata.

Pored Hrvatske, najveći pad proizvodnje na godišnjem nivou zabilježen je još u Letoniji (1,9 odsto) i Grčkoj (jedan odsto), pokazuje izvještaj Evrostata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije