Analize

Izvještaj o globalnoj konkurentnosti: BiH zapela u evropskom bezdanu

Izvještaj o globalnoj konkurentnosti: BiH zapela u evropskom bezdanu
Foto: N.N. | Izvještaj o globalnoj konkurentnosti: BiH zapela u evropskom bezdanu

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina stagnira kada je konkurentnost u pitanju i ubjedljivo je posljednja u Evropi, a samim tim i u regionu, pokazuje najnoviji izvještaj o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu.

Od 140 zemalja, koliko je obuhvaćeno izvještajem, BiH se našla na 91. mjestu, a što je tek za nijansu bolje od Alžira, Kenije i Egipta, ali slabije od Bocvane, Irana i Moldavije, koji su se našli na ljestvici ispred nje.

Najbolje rangirana zemlja regije je Slovenija, koja se nalazi na 35. mjestu, i istu poziciju je zadržala u odnosu na 2017. godinu.

Srbija je na ovoj listi preskočila Hrvatsku, napredovala je za pet mjesta, i sa 70. se popela na 65. mjesto. Hrvatska je pala za dvije pozicije, sa 66. na 68. mjesto. Od zemalja regije, Crna Gora se nalazi na 71. poziciji, a Makedonija na 84. mjestu.

Rang-lista je napravljena na osnovu 12 stubova konkurentnosti, gdje je BiH najlošije ocijenjena po pitanju inovacija (114. mjesto) i tržišta rada (112. mjesto), dok je, na primjer, u oblasti zdravstva zauzela, za nju visoko, 52. mjesto.

Po pitanju tržišta robe i rada, veoma loše je ocijenjen učinak poreza i subvencija na tržišnu konkurenciju, kao i zapošljavanje strane radne snage, visina plata i produktivnost rada.

Generalno gledano, Sjedinjene Američke Države po ovom indeksu su najbolje ocijenjene, iza njih su Singapur, Njemačka i Švajcarska, a zanimljivo je da se ovaj raspored nije mijenjao u odnosu na prošlu godinu. Na dnu ljestvice nalaze se Čad, Jemen, Haiti i Angola.

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, kaže kako ovi rezultati jasno pokazuju da su građanima prikazivani frizirani i probrani podaci o ekonomskom napretku u zemlji, a kojeg u stvari nije bilo. To se, kaže on, može vidjeti i po rastu BDP-a po glavi stanovnika, gdje je BiH opet među najlošijima u regionu.

"Sve što je rađeno u proteklom periodu nije bilo dovoljno za bilo kakav rast. Cijeli ovaj mandat po pitanju ekonomske politike je promašen, jer nismo povukli prave poteze i napravili nijednu ozbiljnu reformu poput smanjenja doprinosa i povećanja plata, rasterećenja privrede i smanjenja nezaposlenosti", kaže on.

Prema njegovim riječima, ni na sljedećoj listi konkurentnosti ne treba se nadati bilo kakvim pozitivnim pomacima.

"U narednoj godini ćemo biti taoci formiranja vlasti, tako da ne možemo računati na nešto spektakularno, dok ni ovi u tehničkom mandatu neće biti zainteresovani za nešto ozbiljnije. U najboljem slučaju, u drugoj polovini 2019. ili početkom 2020. možemo očekivati da će se krenuti s ozbiljnijim radom", zaključio je Hadžić.

Rang-lista zemalja u regionu

Zemlja Pozicija

Promjena

u odnosu na 2017.

Slovenija 35 0
Srbija 65 +5
Hrvatska 68 -2
Crna Gora   71 +2
Albanija 76 +4
Makedonija 84 0
BiH   91 -1

Položaj BiH na svjetskoj listi

Pozicija Zemlja Bodovi
89 Iran 54,9
90 Bocvana 54,5
91 BiH 54,2
92 Alžir 53,8
93 Kenija 53,7

Plasman BiH po oblastima

Institucije    111
Infrastruktura 89
IT napredak 86
Makroekonomska stabilnost 73
Zdravstvo   52
Obrazovanje i stručna obuka 87
Tržište robe 106
Tržište rada 112
Finansijski sistem 83
Tržište 99
Poslovna dinamika 106
Inovacije 114

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije