Analize

Kina: Neočekivan rast cijena, prvi put za pet godina

Kina: Neočekivan rast cijena, prvi put za pet godina
Kina: Neočekivan rast cijena, prvi put za pet godina

PEKING - Rast potrošačkih cijena u Kini ubrzao je više nego što se očekivalo, na 1,9 odsto u septembru 2016. na godišnjem nivou, zbog viših cijena hrane, pokazuje statistika.

Analitičari smatraju da je rast PPI indeksa uglavnom podstaknut povećanjem cijena uglja i čelika. Domaće cijene uglja i čelika su se oporavile u posljednjih nekoliko mjeseci, zbog izraženijeg pada ponude do kojeg je došlo zbog restrukturiranja tih sektora i zatvaranja nekih pogona kako bi se smanjio višak kapaciteta.

Analitičari su očekivali da će kineska inflacija u septembru iznositi 1,6 odsto u poređenju sa rastom od 1,3 procenta u avgustu, što je bio najniži rast u 10 mjeseci, izvještava agencija Rojters.

Cijene hrane su u posmatranom mjesecu skočile za 3,2 odsto u odnosu na rast od 1,3 procenta na godišnjem nivou u avgustu.

Pored toga, i proizvođačke cijene u Kini su neočekivano zabilježile rast u septembru prvi put u bezmalo pet godina, što je, kako ocjenjuje britanska agencija, pozitivan signal za vladu u Pekingu u smislu da raste tražnja u drugoj najvećoj ekonomiji svijeta.

Indeks proizvođačkih cijena (PPI) porastao je za 0,1 procenat u septembru u odnosu na godinu ranije, naveo je Državni zavod za statistiku.

Iako je porast bio neznatan, to je prvi put da su proizvođačke cijene povećane na godišnjem nivou od januara 2012. godine, i do toga je došlo malo ranije nego što su predviđali analitičari, koji su očekivali ovakav trend tek na kraju godine.

Kineske fabričke cijene su bile u padu od marta 2012. godine, vršeći pritisak na novčane tokove industrijskih firmi i umanjujući njihovu sposobnost servisiranja dugova.

Kompanijski dugovi u Kini dostigli su 18.000 milijardi dolara, što odgovara procentu od 169 odsto bruto domaćeg proizvoda, prema najnovijim podacima Banke za međunarodna poravnanja. Većina tog duga pripada kompanijama u državnom vlasništvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije