Analize

Lira na rekordno niskom nivou u odnosu na dolar

Lira na rekordno niskom nivou u odnosu na dolar
Foto: Ilustracija | Lira na rekordno niskom nivou u odnosu na dolar

ISTANBUL - Turska lira ponovo je pala na rekordno nizak iznos od 7,06 u odnosu na američki dolar u ranim časovima azijsko-pacifičke berze.

Prije zatvaranja berze u petak bilo je 7,24 lira za jedan dolar.

Turska lira je od početka godine izgubila oko 40 odsto svoje vrijednosti, uglavnom zbog zabrinutosti izazvane uticajem predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana na ekonomiju, njegove neprestane pozive da se smanje kamatne stope u slučaju visoke inflacije i spora sa SAD.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan ponovio je poziv sugrađanima da prodaju dolare i evre kako bi podržali nacionalnu valutu, liru.

Erdoan je ranije u svom govoru pristalicama u gradu Unje na sjeveroistoku Turske istakao da je šteta da su SAD ispred strateškog partnera u NATO izabrali sporni slučaj sveštenika Endrjua Bransona kojeg Ankara optužuje za terorizam.

Američki predsjednik Donald Tramp zahtijeva oslobođenje sveštenika što je jedno od više spornih pitanja između Vašingtona i Ankare.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da je odobrio veće tarife za uvoz iz Turske, i to 20 odsto carine na aluminijum i 50 odsto na čelik.

Novi ministar finansija Turske Berat Albajrak, Erdoanov zet, priznao je da je nezavisnost Centralne banke od ključne važnosti za ekonomiju, i najavio strožu budžetsku disciplinu, kao i strukturne reforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije