Analize

Lufthansa otkazala gotovo 900 letova zbog štrajka

Lufthansa otkazala gotovo 900 letova zbog štrajka
Lufthansa otkazala gotovo 900 letova zbog štrajka

Za putnike u domaćem vazdušnom prevozu je predviđen zamjenski prijevoz željeznicom, dok se za putnike na interkontinentalnim letovima traži rješenje.

Njemačka avio kompanija Lufthansa u utorak je objavila da je otkazala 895 letova zbog štrajka organiziranog na poziv sindikata Verdi planiranog za srijedu. 

Štrajk radnika u javnom sektoru u utorak i srijedu u mnogim gradovima širom Njemačke pogađa javni prijevoz, a u srijedu bi, zbog štrajka šest najvećih aerodrom, među kojima su i putnicima iz Hrvatske i Srbije važne tranzitne luke poput Minhena ili Frankfurta, avio saobraćaj mogao kolabirati

Lufthansa je ranije saopštila da iz aerodrom Minchen neće polijetati interkontinentalni letovi, a broj letova na ostalim saobraćajnim čvorištima će biti drastično smanjen. 

Za putnike u domaćem avio prevozu je predviđen zamjenski prijevoz željeznicom, dok se za putnike na interkontinentalnim letovima traži rješenje.

Prilikom posljednjeg štrajka pilota na velikim je avio čvorištima, poput Frankfurta, Minhena i Diseldorfa, dolazilo do velikih problema zbog putnika iz azijskih zemalja, koji često za SAD lete preko Njemačke. Za njih, s obzirom da ne posjeduju vizu za EU, nije bio moguć smještaj u hotelima, nego su morali noćiti u provizornim spavaonicama na aerodromu.

Predstavnici kompanija koje upravljaju njemačkim aerodromima žestoko su kritikovali štrajk koji je, po njihovu mišljenju, potpuno neprimjeren, jer se radi o štrajku kojem je jedini cilj pritisnuti poslodavca prije nego što pregovori o povećanju plata uopšte počnu.

Predsjednik sindikata Verdi, Frank Bsirske, opravdao je štrajkove upozorenja uoči pregovora s poslodavcima zakazanih za četvrtak.

"Štrajkovi upozorenja imaju ulogu stvaranja pritiska kako bi došlo do ubrzanja pregovora i bržeg postizanja dogovora oko povećanja plata", rekao je Bsirske.

Predstavnici gradova i opština kao poslodavci ponudili su povećanje plata od tri odsto, dok Verdi traži povišicu od šest odsto.

Osim štrajka zaposlenih na aerodromu, štrajk jednog dijela od oko 2,14 miliona zaposlenih u javnom sektoru pogodiće gradski prijevoz u mnogim gradovima, a ostaće zatvoreni i mnogi vrtići i bolnice, a izostat će i odvoz smeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije