Analize

Međunarodna trgovina oružjem: Nijedna balkanska zemlja među 40 najvećih uvoznika

Međunarodna trgovina oružjem: Nijedna balkanska zemlja među 40 najvećih uvoznika
Foto: N.N. | Međunarodna trgovina oružjem: Nijedna balkanska zemlja među 40 najvećih uvoznika

STOKHOLM - Stokholmski institut za istraživanje međunarodnog mira objavio je rezime trgovine oružja za period od 2013. do 2017. godine, a na listi najvećih 40 uvoznika oružja nema Bosne i Hercegovine, ali ni ostalih balkanskih zemalja.

Prema izvještaju, najveći izvoznik oružja na svijetu su Sjedinjene Američke Države, koje su u odnosu na prethodni petogodišnji period, povećale prodaju za 25 odsto prodajom oružja 98 svjetskih zemalja što čini više od trećine ukupne globalne prodaje.

Rusija, drugi najveći svjetski izvoznik, zabilježila je značajan pad od 7.1%, što je za 58% odsto manje od SAD-a.

Francuska, Njemačka i Kina, uz SAD i Rusiju, sačinjavaju top pet eksportera oružja.

“Zahvaljujući ugovorima koje je potpisao bivši predsjednik Obama, SAD je od 2013. do 2017. zabilježio najvišu tačku izvoza još od 90-ih”, kazao je direktor programa Sipri Aude Fleurant i dodao da će zbog ugovora potpisanih u 2017. tako i ostati u narednom periodu.

Regija u kojoj je u proteklih par godina skoro svaka zemlja bila upletena u neki konflikt, Bliski Istok, zadužena je za 32% ukupnog uvoza oružja.

Uvoz se udvostručio u prethodnih pet godina, a SAD, Velika Britanija i Francuska su glavni dobavljači. Saudijska Arabija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati su najveći uvoznici.

Saudijska intervencija u Jemenu koja je odnijela živote stotina civila, započela je 2015. nabavkom 78 vojnih letjelica, 72 helikoptera i 328 tenkova, a prema riječima istražitelja Siprija Pietera Wezemanna, 98% oružja omogućili su SAD i Evropa.

Ipak, Saudijska Arabija je druga na listi uvoznika, na kojoj prednjači Indija koja najviše uvozi iz Rusije. Iran, koji međunarodna zajednica drži pod embargom, nije čak ni među 40 najvećih uvoznika.

(fokus.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije