Analize

Mundijal će svjetskoj ekonomiji odnijeti 11,9 milijardi dolara?

Mundijal će svjetskoj ekonomiji odnijeti 11,9 milijardi dolara?
Foto: Tanjug/AP | Mundijal će svjetskoj ekonomiji odnijeti 11,9 milijardi dolara?

NJUJORK - Ukupno 11,9 milijardi dolara svjetskog bruto domaćeg proizvoda je u opasnosti da bude izgubljeno tokom prve dve nedelje Svjetskog fudbalskog prvenstva zbog pada produktivnosti u periodu radnog vremena, prema računici agencije Bloomberg.

Računajući koliko je produktivnih sati u opasnosti zbog ovogodišnjeg turnira i koja je cjena po poslodavce i ekonomije širom svijeta, Bloomberg je pošao od pretpostavke da klasično radno vrijeme traje od devet sati ujutru do pet popodne, i da će 50 odsto radne snage iz svake populacije biti zainteresovano da gleda Mundijal.

Prema analizi njujorške agencije, utakmice koje će Brazil odigrati sa Srbijom i Kostarikom vjerovatno će skupo koštati brazilsku ekonomiju, jer će prouzrokovati prekid radnog vremena.

Iako Brazil važi za favorita za osvajanje Mundijala, povećana produktivnost, u slučaju pobjede, neće imati značajnijeg efekta niti će trajati dovojno dugo kako bi se nadoknadio fond izgubljenih radnih sati, ocjenjuje se u izvještaju.

Ako bi došlo do neočekivanog poraza Brazila od Kostarike, posljedice bi mogle biti katastrofalne, a produktivnost bi pala za 14,4 odsto u satima nakon meča.

Iz tog razloga, brazilska vlada je smislila nov pristup, dozvoljavajući državnim službenicima da usklade svoje radno vrijeme sa satnicom kada se takmiči nacionalni tim.

U prvom krugu Mundijala, većina brazilskih državnih agencija će zaposlenima dozvoliti da odu ranije sa posla ako se popodne održava meč ili da dođu kasnije kada Brazil igra ujutru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije