Analize

Nagli oporavak ruske berze, povećali ulaganja za 1,3 milijarde dolara

Nagli oporavak ruske berze, povećali ulaganja za 1,3 milijarde dolara
Nagli oporavak ruske berze, povećali ulaganja za 1,3 milijarde dolara

Ruska dionička tržišta ponovno u fokusu nakon što su sankcije i jeftina nafta dovele do egzodusa investitora, a nakon 25-odstotnog rasta ove godine indeks MICEX u utorak je dočekao na rekornoj vrijednosti. Ulagači berzovni uzlet pripisuju potezima guvernerke centralne banke Elviri Nabiullini, piše The Wall Street Journal.

Posebno odluci da završi fiksiranje rublje prema dolaru u novembru 2014. te zatim oštro podigne kamatne stope čime je spriječila bijeg kapitala i zauzdala inflaciju. 

Premda su mjere Rusiju gurnule u recesiju, izbrisale optimizam te srušile vrijednost rublje, u završnici je vraćeno povjerenje ulagača. Oni su ove godine povećali ulaganja u ruske vrijednosnice za 1,3 milijarde dolara, podaci su EPFR Globala. Udio stranih investitora u vlasnika državnih obveznica, čiji prinos premašuje devet odsto, dosegao je gotovo četvrtinu u junu što je najviša razina od 2012., podaci su ruske centralne banke. Analitičari upozoravaju da entuzijam ulagača neće potrajati jer Rusiji tek predstoje reforme koje mogu donijeti jači rast u dužem razdoblju. MMF je procijenio da je potencijalni rast BDP-a oko 1,5 odsto godišnje.

Glavni ekonomist UniCredita za CEE regiju Lubomir Mitov za Poslovni dnevnik ističe da je MICEX iskazan u rublji, pa je profitirao jačanjem valute. Stoga je indikativniji pokazalac RTS Index koji je u dolarima, a koji je trenutno 40 odsto niže od rekorda iz 2012. “Zaista se dogodio oporavak ruske berze, oko 50 posto od početka godine, no i dalje je oko šest posto ispod vrijednosti iz maju 2015.”, kaže Mitov, dodajući da se radi o globalnom dioničkom fenomenu. ”Posljedica je to povoljnog okruženja, velike likvidnosti, niskih kamata i iznimno niskih prinosa na obveznice koje su poduprle globalne cijene dionica. S&P 500, Dow Jones i Nasdaq su svi probili rekorde, no sada se i Rusija priključila tom trendu”, kaže Mitov.

(poslovni.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije