Analize

Najbogatiji Slovenci kompanije registrovali u inostranstvu

Najbogatiji Slovenci kompanije registrovali u inostranstvu
Foto: N.N. | Najbogatiji Slovenci kompanije registrovali u inostranstvu

Među deset najbogatijih slovenačkih produzetnika s popisa magazina Manager, devet je svoje kompanije registrovalo u inostranstvu, uglavnom zbog povoljnijeg poreskog okruženja.

To navodi portal Siol.net. , a prvi na popisu najbogatijih Slovenaca su Iza i Samo Login koji su  imovinu stekli s kompanijom Outfit 7, osnovanom na Kipru. Kasnije, matično društvo osnovano je u Londonu, a kompaniju Izzas Establishment Loginovi su registrovali u Lihtenštajnu.

Na trećem mjestu je Marko Pistotnik, koji je prije prodaje Outfita 7 Kinezima sredinom ove godine, imao 18 odsto vlasništva preko kiparske kompanije Tarmea7. Na Kipru su i kompanije porodice Lah, na desetom mjestu popisa slovenačkih bogataša.

Jasni uslovi poslovanja

Holding Studio Moderna Sandija Češka, drugog najbogatijeg Slovenca, sjedište ima u Holandiji. "Holding je složena struktura u kojoj ima desetak kompanija, a glavni razlog osnivanja u Holandiji jest da tamo postoji pravna država i da su uslovi poslovanja potpuno jasni i transparentni. Iako Slovenija ima infrastrukturu i prave ljude, pravna država ne funkcioniša", objašnjava Češko.

U Holandiji je i Joc Pečečnik, 90-odstotni vlasnik Interblock grupe, četvrti najbogatiji Slovenac, a njegov holding je registrovan u Amsterdamu. Razvoj i proizvodnja uglavnom su u Sloveniji, a operativne kompanije, među ostalim, ima u Kanadi, SAD-u i Macau.

"U našim krajevima može se dogoditi da neko u budućnosti pokrene nacionalizaciju, kao što se to dogodilo u slučaju Agrokor u Hrvatskoj", objašnjava Pečečnik razloge poslovanja u Holandiji. Peti s Managerove liste, bračni par Tatjana i Albin Doberšek, svoju su kompaniju Engineering Dobersek registovali prije 34 godine u Njemačkoj, u Menhengladbahu.

Akrapovič ostao u domovini

Vlasnici berze kriptovaluta Bitstream Damijan Merlak i Nejc Kodrič (šesto i osmo mjesto), registrovali su firmu Luksemburgu. Kako je Kodrič objasnio, odlučili su se za inostranstvo jer su znakovi dobivanja dozvole za poslovanje bili jasniji u Luksemburgu. Takođe su dobili nekoliko smjernica o tome kako dobiti licencu. Odjel za razvoj i dio operativnog djelovanja nalazi se u Sloveniji, a ostatak u Luksemburgu.

Kompaniju Efaflex je Gabriel Rejc, deveti na popisu slovenskih milionera, još 1974. osnovao s dva njemačka partnera, a sjedište joj je u Njemačkoj, dok kompanije kćeri ima u Sloveniji, Češkoj i Poljskoj. Tako je samo kompanije Akrapovič Igora Akrapoviča, sedmog najbogatijeg Slovenca, ostala registrovana u domovini.

(poslovni.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije