Analize

Najbogatiji čovjek na svijetu nije široke ruke: U dobrotvorne svrhe izdvaja manje od drugih

Najbogatiji čovjek na svijetu nije široke ruke: U dobrotvorne svrhe izdvaja manje od drugih
Foto: Tanjug/AP | Najbogatiji čovjek na svijetu nije široke ruke: U dobrotvorne svrhe izdvaja manje od drugih

Vlasnik Amazona i trenutno najbogatiji čovjek na svijetu Džef Bezos donira u dobrotvorne svrhe tek, 0,0906 odsto svog bogatstva, pa tako dosta zaostaje za najvećim američkim dobrotvorima.

Među njima su vlasnici Microsofta, Melindom i Bilom Gejtsom, koji izdvajaju 37 odsto i Vorenom Bafetom koji daje 36 odsto.

Vlasnik Facebooka Mark Zakerberg i njegova supruga Prisila Čen daju četiri odsto, a čak je i Tramp donirao tri odsto svog bogatstva procenjenog na tri milijarde dolara, piše Nedjeljnik.

Javno dostupni podaci pokazuju da Bezos za dobrotvorne svrhe izdvojio 145 miliona dolara.

Početkom meseca, Bezos koji upravlja i kompanijom za istraživanje svemira "Blu oridžin", a vlasnik je i novina Washington Post, objavio je na Twitteru da se razvodi od supruge Mekenzi, nakon 25 godina braka.

Pošto nemaju predbračni ugovor, razvod bi Mekenzi Bezos mogao učiniti najbogatijom ženom svijeta, ako dobije polovinu njihovog carstva.

Bezosovi roditelji osnovali su 2000. godine "Bezos Family Foundation" ali do 2017. sin Džef učestvovao je tek sa 6 miliona dolara. U kompaniji Amazon radnici inače nemaju subvencionisane obroke. Amazon kritikuju i u Sijetlu gdje je glavna kancelarija, da vrlo malo čine oko rastućeg problema beskućnika.

Čini se da Bezos u posljednje vrijeme nastoji da bude darežljiviji, pa je dao 33 miliona dolara u fond za stipendiranje "sanjara", kako zovu djecu imigranata bez dokumenata, koja imaju zakonske prepreke da pohađaju škole. Donirao je i 10 miliona grupi "With Honor" koja pomaže veteranima da uđu u politiku, a dao je 100 miliona dobrotvornim udruženjima za beskućnike.

Pokrenuo je i "Bezos Day One Fund" koji će osiguravati pomoć porodicama beskućnika i otvarati škole u zajednicama u kojima žive porodice nižih prihoda.

Bezos, koji ima kuće u Sijetlu, Teksasu i Beverli Hilsu, dao je inicijalno obećanje o dvije milijarde dolara za filantropski fond. Iako je suma impresivna, to je tek 1,2 posto procijenjene vrijednosti Bezosovog bogatstva.

(telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije