Analize

Najbolje zemlje za razvoj ženskog preduzetništva

Najbolje zemlje za razvoj ženskog preduzetništva
Foto: Ilustracija | Najbolje zemlje za razvoj ženskog preduzetništva

Žensko preduzetništvo zasniva se ponajprije na dvijema platformama – želji za uspjehom ili potrebi za preživljavanjem, a pristup finansijskim uslugama i lakoća poslovanja su uslovi koji otvaraju put za napredak preduzeća u vlasništvu žena – pokazuje studija Mastercard Index of Women Entrepreneurs.

Istovremeno, glavne prepreke koje mogu obeshrabriti žene da postanu preduzetnice su društvene predrasude i slabije mogućnosti napredovanja, a za njihovo svladavanje ključna je podrška iz okruženja.

Zemlje koje najviše pomažu žensko preduzetništvo

Razvijena tržišta su na vrhu ovog indeksa žena preduzetnica, predvođena Novim Zelandom (74,4, prvo mjesto), Kanadom (72,4, drugo mjesto) i Sjedinjenim Američkim Državama (69,9, treće mjesto). Ove zemlje imaju najbolje uslove koji pomažu žensko preduzetništvo, poput malih i srednjih preduzeća, te osiguravaju visok kvalitet upravljanja i lakoću samog poslovanja.

S druge strane, u zemljama s nižim dohotkom, kao što su Uganda (34,8%), Bangladeš (31,6%) i Vijetnam (31,4%), najviše je žena preduzetnica koje se za to odlučuju iz nužde, a ne zbog toga što su motivisane dobrom poslovnom prilikom.

Takođe, utvrđena su vodeća tržišta na kojima je udio žena koje su vlasnice poduzeća najveći u odnosu na ukupan broj svih vlasnika preduzeća: Uganda (34,8%), Bocvana (34,6%) i Novi Zeland (33,3%).

"Povećanjem pristupa kritičnim mrežama, naša studija pokazuje kako žene sve više prepoznaju svoj puni potencijal, ostvaruju svoje ciljeve te time ubrzavaju uključiv rast. Imamo sjajnu priliku da se suočimo s društvenim i organizacionim problemima te dodatno osnažimo žene na vodećim pozicijama", rekla je En Kairns, predsjednica za međunarodna tržišta u kompaniji Mastercard.

Prema indeksu, neke od najvećih prepreka koje sprečavaju da se žene uključe u poslovanje su nedostatak finansijskih sredstava (preduzetničkog kapitala), zakonodavna ograničenja, institucionalna neučinkovitost, strah od neuspjeha te nedostatak obuke i obrazovanja. U 54 tržišta koja su pokrivena istraživanjem, barem jedan ili više navedenih faktora koče napredak žena kao preduzetnica.

(bankar.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije