Analize

Najpopularnija igračka prolazi teške dane

Najpopularnija igračka prolazi teške dane
Najpopularnija igračka prolazi teške dane

Prihodi američkog proizvođača igračaka Mattela iznosili su u prvom tromjesečju 735 miliona dolara, što je 15,4 odsto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je gubitak tvrtke povećan jer njihov glavni proizvod, lutkica Barbi, i dalje gubi na privlačnosti.

Prema poslovnom izvještaju, objavljenom u četvrtak, čisti gubitak Mattela iznosio je u prvom kvartalu 113 miliona dolara, dok je u istom periodu prošle godine bio 73 miliona.

Nakon slabog prvog kvartala, u kojem je kompanija zabilježila najveći pad prodaje od 2009. i najveći gubitak od 2002. godine, Matel je smanjio procjene poslovnih rezultata u cijeloj ovoj godini.

Mattel je već u januaru upozorio da će slaba prodaju za vrijeme lanjskih božićnih blagdana zbog nejake potražnje dovesti do pada prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Ali uticaj slabosti prodaje znatno je veći nego što su Mattel i analitičari očekivali, pa je cijena njegove dionice u četvrtak na Wall Streetu pala 6 odsto.

Slabi rezultati Mattela najviše su posljedica pada prodaje u njegovom odjelu prodaje brendova za djevojčice i dječake, koji uključuje Barbie lutkice i koji čini oko 60 odsto ukupne prodaje kompanije.

Prodaja tog odjela pala je u prvom tromjesečju 16 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, pri čemu je prodaja Barbike pala 13 odsto.

Ta 58 godina stara ikona susreće se na svjetskom tržištu s pojačanom konkurencijom novih igračaka i uređaja.

Elektronske igračke, tableti i lutke iz popularnih Disneyevih i animiranih filmova drugih producentskih kuća, zajedno s povećanom konkurencijom danskog Lego i američkog proizvođača Hasbroa, doprinijeli su padu prodaje Barbike.

(poslovni.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije