Analize

Nastavljen rast javnih prihoda RS

Nastavljen rast javnih prihoda RS
Foto: N.N. | Nastavljen rast javnih prihoda RS
N.N.

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske je u prva dva mjeseca ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 359,3 miliona maraka, što je za 21,7 miliona KM ili šest odsto više nego u istom periodu prošle godine, čime je i dalje nastavljen rast naplate javnih prihoda.

Tako su direktni porezi u prva dva mjeseca ove godine naplaćeni u iznosu od 65,4 miliona maraka, što je za 5,1 milion KM ili osam odsto više nego u uporednom periodu. U ovom segmentu javnih prihoda najveći rast zabilježen je kod naplate poreza na dohodak koji je prikupljen u iznosu od 36,6 miliona KM, što je za 4,2 miliona KM ili 13 procenata više. U ovom periodu porez na dobit naplaćen je u iznosu od 24,6 miliona maraka ili jedan odsto više, dok je naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara iznosila 1,9 miliona KM ili pet procenata više. Takođe, povećana je i naplata poreza na nepokretnosti, koji je u prva dva mjeseca ove godine naplaćen u iznosu od 2,3 miliona KM, što je za 31 procenat više u odnosu na uporedni period.

Kada su u pitanju doprinosi, u prva dva mjeseca ove godine naplaćeni su u iznosu od 224,2 miliona KM, što je za 18,4 miliona KM ili devet odsto više nego u prva dva mjeseca 2017. godine. Tako je za Fond PIO naplaćeno 127,2 miliona maraka ili 11,1 milion KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 80 miliona maraka ili 5,7 miliona KM više. Pored toga, rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite i to u iznosu od 10,8 miliona KM ili 23 odsto više, dok su prihodi po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje naplaćeni u izosu od 5,3 miliona KM ili 11 procenata manje. Naime, Zakonom o doprinosima koji je stupio na snagu 1. januara 2018. godine stopa doprinosa za dječju zaštitu je povećana za 0,2%, dok je istovremeno stopa doprinosa za osiguranje nezaposlenosti umanjena za 0,2%, što je uticalo na povećanje prihoda Fonda za dječju zaštitu RS, odnosno na smanjenje prihoda Zavoda za zapošljavanje RS.

Kod ostalih javnih prihoda, u periodu januar-februar ove godine je ostvarena naplata od 63,2 miliona KM, što je za sedam odsto ili 4,6 miliona maraka manje nego u istom periodu 2017. godine. Tako su takse i naknade naplaćene u iznosu od 33,3 miliona maraka, što je za 13,8 miliona maraka manje. Naime, glavni razlog manje naplate odnosi se na činjenicu da je Javno preduzeće „Šume RS“ u februaru prošle godine uplatilo značajan iznos po osnovu naknade za korištenje šuma i šumskog zemljišta. U prva dva mjeseca ove godine, po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 4,3 miliona maraka ili jedan procenat više, dok su naplaćeni prihodi po osnovu kazni u posmatranom periodu iznosili su 2,9 miliona KM ili takođe jedan odsto više u odnosu na uporedni period. Kada je u pitanju ovaj segment javnih prihoda, treba istaći i da su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 15,5 miliona maraka, što je za skoro 10 miliona KM više nego u istom mjesecu 2017. godine. Manja naplata zabilježena je i kod koncesionih naknada koje su u periodu januar-februar 2018. godine naplaćene u iznosu od 7.282.350 KM, što je za 825.449 KM manje nego u uporednom periodu.

Što se tiče zaostalih obaveza po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u prva dva mjeseca 2018. godine su naplaćene u iznosu od 6.467.447 KM, što je povećanje za 2,8 miliona maraka.

Inače, u periodu januar-februar ove godine na području RS registrovanao je 198 poreskih obveznika-pravnih lica i 433 poreska obveznika-preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 56 poreskih obveznika-pravnih lica i 166 poreskih obveznika-preduzetnika.

Tabelarni prikaz ostvarenja naplate javnih prihoda u periodu januar-februar 2018. godine, te poređenje sa naplatom iz istog perioda 2017. godine postavljen je na internet stranici Poreske uprave RS www.poreskaupravars.org.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije