Analize

Neto naplata indirektnih poreza veća za 80,6 miliona KM

Neto naplata indirektnih poreza veća za 80,6 miliona KM
Foto: Ilustracija | Neto naplata indirektnih poreza veća za 80,6 miliona KM

BANJALUKA - Neto naplata prihoda od indirektnih poreza u prvom polugodištu, koji su iznosili 2,6 milijardi KM, povećana je za 80,6 miliona KM ili za 3,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO navode da je glavni generator rasta PDV, kojeg je naplaćeno 49,6 miliona KM više nego u prvom polugodištu prošle godine.

Prvo polugodište obilježio je snažan rast bruto naplate PDV-a, koji je u velikoj mjeri bio neutralizovan rastom isplata povrata.

Mjesečne oscilacije neto naplate PDV-a su se kretale od minus jedan odsto u junu, gdje je na smanjenje naplate uticao enorman rast isplata povrata, do plus 7,3 odsto, koliko je bio rast naplate u maju.

Visok rast bruto naplate u junu povećao je kumulativne efekte, te je na nivou polugodišta ostvaren rast bruto PDV-a od sedam odsto.

U prvom polugodištu u odnosu na isti prošlogodišnji period kumulativa stopa rasta naplate prihoda carina iznosila je 10,8 odsto.

Snažni rast carinskih prihoda je iznad svih očekivanja, jer se zbog primjene adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ BiH sa EU očekivao značajan pad te vrste prihoda.

Nakon posljednje faze liberalizacije uvoza sa EU, prihodi od carina su se u najvećoj mjeri ubirali od uvoza iz trećih zemalja iz kojih je, prema statističkim podacima, uvoz povećan 23 odsto.

Mjesečna naplata akciza je porasla za 6,1 odsto, a rast kumulativne naplate na nivou polugodišta iznosi 1,4 odsto.

Najviše stope rasta ostvarene su na akcizama na bezalkoholna pića, te na akcizama i putarini na derivate nafte.

Zabilježen je rast naplaćenih prihoda od akciza na uvozne duvanske prerađevine, dok je naplata akciza na domaće duvanske prerađevine zabilježila znatno manji pad nego prethodnih mjeseci. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije