Analize

Njemačka preduzeća pogođena Trampovim sankcijama

Njemačka preduzeća pogođena Trampovim sankcijama
Foto: Reuters | Njemačka preduzeća pogođena Trampovim sankcijama

BERLIN - Njemačke kompanije trpe sve veću štetu zbog politike sankcija američkog predsjednika Donalda Trampa, među kojima su i one protiv Irana, kao i zbog tarifa koje uvodi u eskalirajućem trgovinskom ratu sa Kinom, upozoravaju njemačke poslovne asocijacije.

"Svakako da američka politika utiče na njemačku spoljnu trgovinu", izjavio je šef trgovinske asocijacije BGA Holger Bingman za Rojters.

Predsjednik sektora za spoljnu trgovinu pri Saveznoj industrijsko-trgovinskoj komori Njemačke (DIHK) Folker Trejer tvrdi da međunarodno okruženje postaje sve kompleksnije za njemačke firme.

Mnogi njemački trgovinski partneri su, prema njegovim riječima, pogođeni mjerama SAD i njihovim efektima, što zauzvrat šteti njihovom poslovanju sa njemačkim kompanijama.

Bingman je pozvao njemačku vladu da predstavi plan zaštite njemačkih preduzeća nakon najnovijih američkih sankcija Iranu, navodeći da bi ako Berlin to ne uradi, njemačke firme mogle postepeno prestati da posluju tamo.

Njemački ministar inostranih poslova Hajko Mas izjavio je u ponedjeljak da su Njemačka, Francuska i Britanija odlučne da zaštite evropske kompanije koje posluju u Iranu koristeći blokirajući statut, evropski zakon o blokadi sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije