Analize

Opstanak Toshibe doveden u pitanje

Opstanak Toshibe doveden u pitanje
Opstanak Toshibe doveden u pitanje

TOKIO - Japanska grupa Tošiba je, poslije dva odlaganja, objavila finansijske rezultate, uz upozorenje da je njen opstanak u pitanju.

"Postoje materijalni događaji i uslovi koji izazivaju suštinsku sumnju u sposobnost kompanije da nastavi kao funkcionalni koncern", navedeno je u saopštenju, prenosi BBC.

Taj konglomerat koji obuhvata poslovanja od elektronike do izgradnje, prijavio je gubitak od 4,8 milijardi dolara za period od aprila do decembra prošle godine. Međutim, te rezultate nije odobrila revizorska kuća kompanije.

Kompanija je upozorila da bi njen neto gubitak za fiskalnu 2016. godinu koja je završena u martu mogao da pređe devet milijardi dolara što je jedan od najvećih gubitaka u istoriji japanskih kompanija.

U februaru kompanija je prognozirala gubitrak od 3,5 milijardi dolara za tu fiskalnu godinu.

Revizorska firma PriceWaterhouseCooper Arata, odbila je da odobri finansijski izvještaj kompanije zbog čega je dva puta odloženo objavljivanje rezultata.

Revizorska firma je navela da nije mogla da donese zaključke zbog neizvesnosti vezanih za Tošibinu kupovine američke kompanije za izgradnju nuklearnih centrala "CB&I Stone and Webster".

Tošiba koja je postala poznata po elektronskim proizvodima, suočava se u posljednje vreme s nizom teškoća.

Ona je drugi proizvođač čipova u svijetu i njeni proizvodi se koriste u centrima za obradu podataka i potrošačkim proizvodima širom svijeta, uključujući iPhone i iPade.

Problemi su dostigli vrhunac početkom ove godine, kada je postalo jasno da je njena američka filijala, nuklearna kompanija Westinghouse, upala u finansijske teškoće.Westinghouse je proglasio otvaranje stečajnog postupka u martu, i zaštićen je od kreditora dok sprovodi restrukturiranje.

Tošiba je decenijama bila jedna od najprestižnijih japanskih kompanija. Posljednjih godina firma je prodala neke od svojih najpoznatijih poslovnih jedinica da bi opstala.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije