Analize

Ovo je dvadeset najbogatijih gradova svijeta

Ovo je dvadeset najbogatijih gradova svijeta
Foto: Ilustracija | Ovo je dvadeset najbogatijih gradova svijeta

Svake godine Z/Yen objavljuje svoju listu najvećih svjetskih finansijskih centara, poredanih prema GFCI indeksu. Na plasman na svaki od gradova utiču: poslovno okruženje, razvoj finansijskog sektora, infrastruktura, ljudski kapital, te reputacija i ostali opšti faktori.

Još i danas po književnim klasicima možemo naići na niz spominjanja "Cityja", pa je tako nastala pristojna zbrka kad je 2013. godine Njujork s prvog mjesta izbacio London.

Već 2015. London se vratio na vrh piramide, te je tu i danas uprkos sjenci Brexita koja se nadvila nad njega. A ostali? Donosimo pregled još 18 najmoćnijih financijskih centara svijeta:

20. Šenžen - Kina

Grad koji je 1979. godine bio trgovačko mjestašce od 30.000 stanovnika na rubu Hong Konga, a danas u njemu živi 12 miliona duša, u odnosu na prošlu godinu uspeo se za dva mjesta i upao u top 20. Prvenstveno zbog infrastrukture.

19. Boston - SAD

Ove godine je na listi pao za čak 10 mjesta. Time sa San Franciskom bilježi najveći pad na listi finansijskih gospodara svijeta.

18. Dubai – Ujedinjeni Arapski Emirati

Sedam mjesta koliko se uspeo ove godine, ovaj grad je zaradio zahvaljujući reputaciji koja mu je naglo porasla.

17. Vankuver – Kanada

Biti na svijetu 17. sve je samo ne beznačajno. Usto je ovaj grad peti najmoćniji finansijski centar u Sjevernoj Americi.

16. San Francisko – SAD

Pa ako je Vankuver peti u Sjevernoj Americi, onda je Frisko četvrti. Ali, dok je prošle godine na globalnoj listi bio deseti, sada je pao za šest mjesta.

15. Ženeva – Švajcarska

Ovaj grad je, kao i "City", takođe finansijski (i diplomatski) istorijski klasik. U 2017. godini napredovala je za pet mjesta i sada je peti najmoćniji centar u Evropi, ali i drugi najvažniji finansijski grad u Švajcarskoj, odmah iza Ciriha.

14. Luksemburg – Luksemburg

Kao što je ova zemlja ekonomski, politički, pa čak i vojno neuporedivo značajnija nego što bi neko neupućen pomislio na osnovu njene veličine i broja stanovnika, tako je i njen glavni grad finansijski nevjerovatno moćan. Četvrti je u Evropi.

13. Melburne – Australija

Sedam mjesta je napredovao na ovogodišnjoj listi, danas se smatra jednim od najstabilnijih svjetskih centara.

12. Montreal – Kanada

Živa ludnica, usto polako napreduje, ali još uvijek nije najvažniji finansijski centar u Kanadi.

11. Frankfurt – Njemačka

"Mainhattan", jedni ga tako nazivaju od dragosti, drugi ga istim nazivom proklinju. Ovaj grad skočio je ove godine za čak 12 mjesta. I prije nezaobilazan na svjetskoj "novčarskoj" karti, dom Evropske centralne banke sada je jako profitirao na kotrljajućem Brexitu.

10. Peking – Kina

O Kini uopšte ne treba govoriti, od brojki boli glava. Tako i njen glavni grad ove godine raste za šest mjesta zbog infrastrukture i ljudskog kapitala.

9. Cirih – Švajcarska

Skočio je za dva mjesta i danas je drugi najveći finansijski centar Evrope.

8. Sidnej – Australija

Centralno mjesto za finansije u Australiji, ali i vladar južne hemisfere Zemlje.

7. Toronto – Kanada

I prije mu je išlo odlično, ali sada je skočio za još tri mjesta. Danas je drugi najbolje plasiran grad u obje Amerike.

6. Šangaj – Kina

Skočio je za sedam mjesta, a povrh toga za ovaj grad analitičari kažu da je najvjerovatniji da će u budućnosti još jako napredovati. Kako je i ovako jako visoko, to može da znači svašta.

 5. Tokio – Japan

Japanci iznenađenja ovakve prirode ne vole previše, tako je njihov glavni grad bio i ostao na ovom mjestu.

4. Singapur – Singapur

Pao je za jedno mjesto, ali ovo je još uvijek jedan od najvećih svjetskih finansijskih čvorišta i nikome na svijetu nije nimalo drago kad se ovdje neko "prehladi".

3. Hong Kong – Kina

Bio i ostao najveći finansijski centar u Aziji, odavno ne kao britanska kolonija nego kao onaj drugi dio Kine sa dva ekonomska sistema.

2. Njujork – SAD

Od posljednjeg istraživanja Velika Jabuka pala je za 24 boda, i to najviše u kategoriji reputacije. Tu je sada dobio samo četiri boda. O razlozima bi moglo jako dugo da se raspravlja, a ne bi mogla da se zaobiđe ni politika.

1. London – Velika Britanija

To je još uvijek to, najveći centar najvećih na svijetu. Ali, u posljednjih godinu dana mnoštvo je vrlo upućenih ljudi širom svijeta koji mu predviđaju mračnu budućnost zbog Brexita s kojim ni premijerka Tereza Mej očigledno nema pojma kako da se nosi.

(Express.hr)

Pročitajte još:

Koliko novca ima u cijelom svijetu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije