Analize

Pada nezaposlenost u Njemačkoj

Pada nezaposlenost u Njemačkoj
Foto: Ilustracija | Pada nezaposlenost u Njemačkoj

BERLIN - Broj nezaposlenih lica u Njemačkoj blago je pao u avgustu, jer je tržište rada u najvećoj evropskoj ekonomiji i dalje snažno.

Broj nezaposlenih osoba je, prema sezonski prilagođenim podacima, u ovom mjesecu pao za 8.000 u odnosu na jul, a stopa nezaposlenosti se zadržala na nepromijenjenih 5,2 odsto, saopštila je Federalna kancelarija za statistiku, a prenosi agencija AP.

Prema neprilagođenim podacima, stopa nezaposlenosti je porasla na 5,2 odsto sa julskog nivoa od 5,1 odsto, a registrovano je ukupno 2,35 miliona nezaposlenih lica.

Ekonomista kompanije IHC, Timo Klajn, kaže da najnoviji podaci govore da je "njemačko tržište rada i dalje neokrznuto međunarodnim neizvesnostima koje rastu od sredine 2016. godine, a povezane su sa Bregzitom i uznemirujućim trgovinskim mjerama SAD pod američkim predsjednikom Donaldom Trampom".

Istovremeno, inflacija u najnaseljenim njemačkim regionima ostala je u avgustu iznad cilja Evropske centralne banke od nešto ispod 2,0 odsto.

Godišnja inflacija u njemačkoj saveznoj državi Severna-Rajna Vestfalija zadržala se u avgustu na 2,0 odsto u odnosu na jul, u Bavarskoj na nepromijenjenih 2,2 odsto, a u Baden-Virtembergu je pala na 2,1 odsto sa 2,2 odsto.

Inflacija u Heseu je pala na 2,7 odsto, a u Brandenburgu i Saksoniji na 2,0 odsto, pokazali su preliminarni podaci regionalnih kancelarija za statistiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije