Analize

Plate u Rusiji vrtoglavo porasle

Plate u Rusiji vrtoglavo porasle
Plate u Rusiji vrtoglavo porasle

MOSKVA - Uprkos ekonomskoj krizi, plate rukovodilaca u velikim ruskim kompanijama u posljednje tri godine vrtoglavo rastu. Stručnjaci su izučavali dinamiku neto prihoda i plata rukovodilaca 15 ruskih kompanija, koje imaju veliku težinu u indeksu Moskovske berze.

Ispostavilo se da plate top-menadžera rastu brže nego „čist“ profit kompanije. Šefovi 15 ruskih kompanija, koji su obuhvaćeni istraživanjem, zaradili su prošle godine ukupno 63,8 milijardi rubalja.

To je za 10 odsto više nego 2014, kada je ukupna zarada iznosila 58,1 milijardi rubalja i za 13 odsto više nego u periodu pre krize 2013, kada su inkasirali 56,5 milijardi rubalja. U trojku kompanija sa najvišim stopama rasta plata top-menadžera ušla je kompanija „Nornikelj“, najveći u svijetu proizvođač obojenih metala — nikla, paladijuma itd.

Plate u ovoj kompaniji su porasle za čak 160 odsto u poređenju sa 2014. godinom. Predstavnik „Nornikelja“ skok plata objašnjava rastom profita kompanije — od 2013. godine plate su skočile više od četiri puta, sa 24,4 milijarde na 105,1 milijardu rublji.

Cijene nikla su se u istom periodu prepolovile — pale su sa 16,9 hiljada dolara na 8,7 hiljada dolara za tonu. Međutim, prema njegovim riječima, devalvacija rublje je pomogla da se nadoknade gubici (rublja je od 2013. godine pala  u odnosu na dolara 2,5 puta — sa 30,35 na 73,52 rubalja za dolar), a na to je uticalo i smanjenje radnih troškova.

Rusiju ne brinu niske cijene nafte

Takođe, na vrhu liste kompanija koje su zabeležile najviši rast plata top-menadžera našla se i Moskovska berza, gde su plate prošle godine skočile za 49,4 odsto u odnosu na 2014, i ruska nezavisna  gasna kompanija „Novatek“, gdje su plate porasle za 25,1 odsto. Moskovska berza je lani članovima Upravnog odbora i Savjetu direktora isplatila 689,6 miliona rubalja, što je 55 odsto više nego 2013. (tada je isplatila 455 miliona rubalja). Profit kompanije je u tom periodu povećan za 2,5 puta, na 27,9 milijardi rubalja.

Osim isplate plata u gotovini, rukovodioci berze stiču pravo i na kupovinu akcija kompanije. U Moskovskoj berzi objašnjavaju da se ključni pokazatelj efektivnosti glavnih šefova sastoji od korporativnih i individualnih učinaka, a što je viši položaj zaposlenog to je veći deo korporativnih ciljeva i zadataka koji se uzimaju u obzir prilikom obračuna plata.

„Korporativni ciljevi u 2015. godini uključivali su tri komponente: rentabilnost kapitala, kontinuitet sistema rada i realizaciju strateških projekata“, rekao je predstavnik Moskovske berze. U 2015. godini berza je pokazala rekordnu rentabilnost kapitala — 27,3 odsto u odnosu na 17,4 odsto u 2014. Ali je, primera radi, u kontinuitetu sistema rada berza imala i probleme — za godinu dana zabilježeno je 10 kvarova na Moskovskoj berzi, a nekoliko puta obustavljen je i rad na sat i više. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije