Analize

Poštar među zanimanjima koja bi mogla nestati

Poštar među zanimanjima koja bi mogla nestati
Poštar među zanimanjima koja bi mogla nestati

BIJELJINA - Među poslovima koji su najugroženiji, odnosno među radnim mjestima koja bi uskoro mogla nestati, prema listi vebsajta "Karijerkast", na prva dva mjesta nalaze se poštari i daktilografi.

Očekuje se da će se broj radnih mjesta u poštama smanjiti za 28 odsto do 2024. godine, jer u svijetu u kojemu se komunikacija svodi na poruke, telefonske razgovore, pa čak i računi stižu mejlom, ovaj podatak ne treba toliko iznenaditi.

Automatizacija je zaslužna za veliki broj poslova koji će nestati ili smanjiti, te se tako predviđa da će do 2024. godine broj daktilografa pasti za 18 odsto.

Očekuje se pad od 15 odsto kod mjerača brojila s obzirom na uvođenje pametnih brojila koji podatke o potrošnji automatski šalju u centrale elektroprivrede, vodovoda i slično.

Na četvrtom mjestu su se našli di-džejevi za koje se očekuje da će ih biti manje za 11 odsto, prenose mediji.

Na petom mjestu našli su se draguljari sa padom od 11 odsto, koliko je procijenjen pad i za procjenitelje rizika osiguranja, koji su na šestoj poziciji.

Sedmo mjesto zauzeli su krojači s padom od devet odsto, na devetoj poziciji su novinari štampanih medija za koje je predviđen pad od osam odsto, a posljednji, desetoplasirani našli su se kompjuterski programeri kojima se predviđa pad od osam odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije