Analize

Prihodi American Expressa porasli 9 odsto

Prihodi American Expressa porasli 9 odsto
Foto: Ilustracija | Prihodi American Expressa porasli 9 odsto

Prihodi American Expressa iznosili su u proteklom tromjesečju 8,4 milijarde dolara, 9 ossto više nego godinu dana prije, a najveća svjetska kartičarska kuća izvijestila je i da njen izvršni direktor Kenneth Chenault odlazi u panziju.

Prema poslovnom izvještaju objavljenom u srijedu, čista dobit AmExa porasla je u trećem tromjesečju 19 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 1,36 milijardi dolara.

Rast dobiti zahvaljuje se nastavku jačanja potrošnje članova AmExa i rastu odobrenih kredita, čime je premašen rast troškova poslovanja.

Zbog velike konkurencije na tržištu i prekida nekoliko ‘co-brand’ ugovora, koje izdavači kartica potpisuju s velikim korporativnim partnerima o prodaji putem njihovih kartica, AmEx je nedavno pokrenuo program ušteda, ali i investicija u nova područja.

Čini se da je na dobrom putu jer je u novim smjernicama kompanija najavila veću zaradu u cijeloj ovoj godini nego što je prije procjenjivala.

Iz kompanije je u srijedu objavljeno i da Kenneth Chenault nakon 17 godina odlazi s mjesta izvršnog direktora AmExa. Od početka februara iduće godine na njegovo mjesto doći će sadašnji potpredsjednik Stephen Squeri.

(bankar.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije