Analize

Prosječna plata nije dovoljna ni za 45 odsto potrošačke korpe

Prosječna plata nije dovoljna ni za 45 odsto potrošačke korpe
Foto: Fena | Prosječna plata nije dovoljna ni za 45 odsto potrošačke korpe

BANJA LUKA - Potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u februaru ove godine koštala je 1.889,93 KM i prosječna isplaćena neto plata u iznosu od 841 KM pokrivala ju je sa svega 44,49 odsto.

U Savezu sindikata RS su izračunali da je februarska plata za 16 KM veća u odnosu na januarsku, dok je za 1,5 odsto manja u poređenju sa prosječnom zaradom iz februara 2017. godine.

Najviše zarađuju zaposleni u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i to 1.354 KM, a te plate bile su veće za 3,99 odsto u odnosu na januarsku zaradu. Najmanje su plaćeni radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima - 556 KM i te plate su manje za 0,36 odsto u odnosu na januarske.

Sindikalci upozoravaju da su niske prosječne neto plate i u februaru ove godine primili radnici u građevinarstvu, svega 563 KM, zatim zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu - 572 KM, kao i radnici u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije - 577 KM.

Prosječna februarska plata zaposlenih u trgovini bila je 612 KM, u djelatnosti poslovanja nekretninama 625, zatim u oblasti saobraćaja i skladištenja 635, te u prerađivačkoj industriji 653 KM.

Ove zarade pokrivale su troškove sindikalne potrošačke korpe od  29,42 do 34,55 odsto.

Ukupne potrošačke februarske cijene bile su veće za 1,2 odsto u odnosu na januar, a naviše je poskupio prijevoz i to šest odsto, te hrana i bezalkoholna pića - 1,1 odsto.

I ovi podaci pokazuju da u RS najniži životni standard imaju radnici u privredi, zbog čega je, navode iz Sindikata, potrebno hitno potpisivanje opšteg i granskih kolektivnih ugovora te povećanje plata ovim i svim ostalim radnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije