Analize

Prosječna plata u RS u avgustu 832 KM

Prosječna plata u RS u avgustu 832 KM
Foto: Ilustracija | Prosječna plata u RS u avgustu 832 KM

BANJALUKA - Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u avgustu iznosila je 832 KM, a bruto 1.333 KM, saopšteno je iz Zavoda za statistiku.

Najviša plata u avgustu isplaćena je u oblasti finansijske i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.300 KM, a najniža u oblasti građevinarstva 545 KM.

Republika Srpska u avgustu je izvezla robu u vrijednosti od 272 miliona KM, dok je vrijednost uvoza iznosila 379 miliona KM.

Pokrivenost uvoza izvozom u avgustu je iznosila 71 odsto, kao i za period od januara do avgusta.

Za prvih šest mjeseci ostvaren je izvoz od 2,213 milijarde KM, što je za 21 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iznosio 3,106 milijarde KM, što je za deset odsto više u odnosu na isti period lani.

Najviše robe izvezeno je u Italiju i to u vrijednosti od 353 miliona KM, odnosno 16 odsto od ukupnog izvoza, zatim u Hrvatsku 288 miliona KM, odnosno 13 odsto.

U istom periodu, najviše se uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 545 miliona KM, odnosno 17 odsto od ukupnog uvoza, te iz Rusije u vrijednosti od 379 miliona KM, odnosno 12 odsto.

Za prvih šest mjeseci najveće učešće u izvozu ostvarila je električna energija sa 153 miliona KM, što iznosi skoro sedam odsto od ukupnog izvoza, dok je najveće učešće u uvozu ostvarila nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala, sa ukupnom vrijednošću od 346 miliona KM, što iznosi 11 odsto od ukupnog uvoza.

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja od januara do avgusta veća je za 2,2 odsto u odnosu na isti period 2016. godine.

Broj zaposlenih u industriji u avgustu je bio veći za pet odsto u odnosu na prosječan mjesečni broj zaposlenih u 2016. godini, za 4,6 odsto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine, te za 0,1 odsto manju u odnosu na jul ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije