Analize

Rekorderi: Đurđević i Jokić vode ukupno 17 stečajeva u RS

Rekorderi: Đurđević i Jokić vode ukupno 17 stečajeva u RS
Rekorderi: Đurđević i Jokić vode ukupno 17 stečajeva u RS

BANJALUKA - Stečajni upravnici Lazo Đurđević i Radomir Jokić su rekorderi u RS po broju stečajnih postupaka koje vode.

urđević, koji vodi 9 stečajeva, samo po osnovu angažmana u Fabrici glinice "Birač" u stečaju do sada je inkasirao 129.126 KM, otkriva poslovni portal capital.ba.

Đurđević nije usamljen slučaj, jer nekoliko stečajnih upravnika vodi pet i više postupaka, iako je zakonom propisano da jedan stečajni upravnik može voditi samo dva stečajna postupka velike vrijednosti.

Aktivna 2 stečaja

Lazo Đurđević je angažovan u privrednim sudovima u Bijeljini, Doboju i Trebinju.

Pored "Birča", Đurđević pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini vodi i stečaj "Fabrike šećera" i Fabrike savitljivih cijevi i vratila "Panaflex" iz Bijeljine, te Rudnika olova i cinka SASE iz Srebrenice.

Pred sudom u Trebinju vodi stečajeve Tekstilnog kombinata "Bilećanka", "Novoteksa" i Rudnika mrkog uglja "Miljevina", dok pred sudom u Doboju vodi stečaj preduzeća za proizvodnju i promet elektrometalnih i hemijskih proizvoda "Meboš" Šamac i "Gradske toplane" iz Broda.

Đurđević za Capital kaže da su od svih 9, aktivni samo stečajni postupci u "Šećerani" i "Birču".

"U ostalim slučajevima problem su uglavnom parnični postupci. U 'Miljevini' je problem imovina, tako da je sve do institucija i sudova", kazao je Đurđević.

Govoreći o naknadi koju je dobio tokom vođenja stečaja "Birča", Đurđević kaže da je iznos toliki po sudskom rješenju i s obzirom na to da je on predstavnik i 4 zavisna preduzeća "Birča".

"Ja predstavljam Skupštinu 'Alumine', 'Mehanike', 'Birač energo' i "Birač Evropa" iz Litvanije", kazao je Đurđević.

Pune ruke posla

Veliki broj stečajnih postupaka, osim Đurđevića, vode i stečajni upravni Radomir Jokić - 8, dok Dragan Danilović, Svetlana Popović i Goran Marković vode po 5.

Jokić pred sudom u Istočnom Sarajevu vodi stečajeve u firmama "Pretis" Mokro, "Fabrika specijalnih transmisija" i GIK "Hidrogradnja" Istočno Sarajevo, "M.I.- Čolović" i javno preduzeće "Vrelo Bioštica" iz Sokoca. Pored toga, pred sudom u Doboju vodi dva stečajna predmeta i to "Metal -emajl" iz Broda i u firmi "Baja Company" iz Derventa, a u Trebinju jedan - "Neimarstvo".

Jokić za Capital kaže da on vodi 7 postupaka i da je u "Pretisu" postupak završen te da je on samo zamijenio upravnika koji je preminuo kada je podnio prijedlog za zaključenje stečaja.

"U tom predmetu se radi o čistoj formalnosti, tako da ja vodim sedam postupaka. Polovina upravnika nije sposobna da vodi nijedan postupak, a ima onih koji rade danju i noću kao ja i imaju povjerenje i sudija i povjerilaca. Novi zakon je napravljen sa lošom namjerom prema upravnicima i mislim da će vrlo malo upravnika uopšte htjeti da vode stečaj po zakonu koji nije sprovodiv. Najmanje je bitno koliko postupaka upravnik vodi, bitno je da li neko zna da odredi stečajnu politiku, da li zna propise, da unovči imovinu, čuva stečajnu masu i napravi male troškove. To je ono na šta se treba obratiti pažnja", istakao je Jokić.

Razlika između teorije i prakse

Potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika RS Dušan Kovačević ističe da parnični postupci produžavaju stečaj i da je to razlog što su pojedini upravnici angažovani u više predmeta.

"Dešava se da se parnice vode, a stečaj faktički nije aktivan u tom momentu. Statistički ispada da upravnici vode po devet-deset postupaka, ali se to u suštini svodi na jedan ili dva. Takođe, svaki stečajni upravnik bi morao da zna koliko predmeta može da vodi. Zakonom je propisano da ne može voditi više od dva stečaja velike vrijednosti", kazao je Kovačević.

Efekti novog Zakona o stečaju

Govoreći o novom Zakonu o stečaju koji je usvojen na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS, Kovačević je rekao da je odredba o broju stečajeva ostala kao u trenutno važećem zakonu, navodeći da stečajni upravnik i ne bi trebalo da vodi više od dva stečaja, ako hoće da ih vodi kako treba.

"Pozitivne efekte od novog zakona očekujem od predstečajnog postupka u kojem će se moći pokušati, prije svega, kod državnih preduzeća od posebnog interesa, izvršiti reorganizacija. Takođe, novim zakonom je povećana disciplina i kod sprovođenja stečajnog postupka, ažuriranja parnica. Poseban akcenat je dat na to da se stečaj otvara na vrijeme, a ne da upravnici dolaze u privredna groblja", naglasio je Kovačević.

On je pojasnio da se naknade stečajnim upravnicima određuju prema visini stečajne mase i samoj problematici stečajnog postupka.

Okružni privredni sud Banjaluka

Pred Okružnim privrednim sudom Banjaluka trenutno je otvoreno 200 stečajnih postupaka. Najviše su angažovani stečajni upravnici Radoslav Zagorac, Dosta Baraković, Andreja Trišić i Milan Latinčić koji vode po 4 postupka.

"Stečajni upravnici su imenovani u više predmeta na osnovu odredbe Zakona o stečajnom postupku kojom je propisano da u stečajnim postupcima male vrijednosti upravnik može voditi više od dva postupka", rekli su u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

U Doboju 3 upravnika vode više od 2 postupka

Pred Okružnim privrednim sudom u Doboju trenutno se vode 22 stečajna postupka, a u više od dva postupka imenovana su tri stečajna upravnika i to: Dragan Danilović, Svetlana Popović i Dragan Prodić.

U Istočnom Sarajevu 22 stečaja

Pred Okružnim privrednim sudom Istočno Sarajevo se trenutno vodi 22 stečajna postupka, a najviše predmeta vodi Radomir Jokić.

Marković vodi najviše stečajeva u Bijeljini

U radu Okružnog privrednog suda u Bijeljini nalaze se 43 stečajna postupka. Najviše postupaka vode Goran Marković, Lazo Đurđević i Miodrag Petrović.

U Trebinju 22 postupka

Pred Okružnim privrednim sudom u Trebinju na kraju januara bila su otvorena 22 stečajna postupka.

Na listi stečajnih upravnika, objavljenoj na sajtu Ministarstva pravde RS, nalazi se 109 upravnika.

Najviše stečajnih upravnika je u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci - 61, u Bijeljini 14, u Doboju 9, u Istočnom Sarajevu 10, dok je na listi suda u Trebinju 13 upravnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije