Analize

Rekordna prodaja novih automobila u EU

Rekordna prodaja novih automobila u EU
Foto: Ilustracija | Rekordna prodaja novih automobila u EU

BRISEL - Skoro 1,5 miliona novih automobila prodato je u EU prošlog mjeseca, što je najbolji rezultat u junu od 2007. godine, saopštilo je danas Evropsko udruženje prizvođača automobila (ACEA).

Na godišnjem nivou, tržište je poraslo za 2,1 odsto. Najveći rast prodaje zabilježen je u Italiji i Španiji i iznosi 12,9 odsto, odnosno 6,5 odsto.

Istovremeno su tržišta Njemačke i Velike Britanije oslabila za 3,5 odsto, odnosno 4,8 odsto, prenijela je agencija DPA.

U periodu od januara do juna prodato je 8,2 miliona automobila, što je za 4,7 odsto više nego u prvoj polovini 2016. godine.

Tržišni lider je i dalje njemački "Folksvagen" sa udjelom od 23,3 odsto u ukupnoj prodaji. Francuski "Reno" je drugi sa 10,5 odsto, a francuska grupacija "PSA", koju čine "Pežo" i "Sitroen" je trećeplasirana sa udjelom od 10,2 odsto.

Četvrti na listi je "Fijat-Krajsler" sa procentom od 7,3 odsto, a slijede "Ford" sa sedam odsto, "Be-Em-Ve - Mini" sa 6,4 odsto, "Opel" sa 6,3 odsto i "Dajmler" sa tržišnim udjelom od 6,1 odsto.

Prodaja novih automobila u EU drastično je opala 2008. godine, usljed globalne finansijske krize, ali se stabilno oporavlja od septembra 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije