Analize

Septembarski prosjek plata u Republici Srpskoj 834 KM

Septembarski prosjek plata u Republici Srpskoj 834 KM
Septembarski prosjek plata u Republici Srpskoj 834 KM

BANJALUKA - Prosječna septembarska neto plata u Republici Srpskoj iznosila je 834 KM i u odnosu na avgust realno je manja za 0,6 odsto, izjavila je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Srpske Radmila Čičković.

Ona je rekla novinarima da je do smanjenja prosječne neto plate došlo uglavnom zbog manjeg broja plaćenih prekovremenih časova rada u područjima djelatnosti vađenja ruda i kamena, te snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacije.

Najviši septembarski prosjek od 1.299 KM imali su zaposleni u finansijskoj i djelatnosti osiguranja, a najmanji prosjek od 525 KM isplaćen je u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

Prosječna bruto plata u septembru bila je 1.341 KM.

Čičkovićeva je navela da su cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u septembru u Srpskoj u odnosu na avgust više za 0,1 odsto, dok su na godišnjem nivou niže u prosjeku za 1,2 odsto.

Ona je navela da je u posmatranom periodu najveći rast cijena od tri odsto bio kod odjeće i obuće, i to zbog povećanja nabavnih cijena konfekcije.

Najveći pad cijena od 0,7 odsto bio je u grupi rekreacija i kultura zbog pada cijena putničkih aranžmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije