Analize

Škotska vlada: Nakon Brexita čeka nas katastrofa

Škotska vlada: Nakon Brexita čeka nas katastrofa
Foto: Ilustracija | Škotska vlada: Nakon Brexita čeka nas katastrofa

LONDON - Ograničenje migracije nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije biće "katastrofalno" za škotsku ekonomiju, objavila je vlada te britanske pokrajine.

Rijetko naseljena Škotska kaže da su joj useljenici potrebni za razvoj  ekonomije.

Škotska vlada već duže vrijeme želi da ima snažniju ulogu u politici Velike Britanije, što britanska vlada odbacuje.

Škotska je na referendumu 2016. glasala za ostanak u EU, a gušće naseljena Engleska glasala je za izlazak i na odluku engleskih birača u velikoj je mjeri uticao strah od većeg broja useljenika iz drugih zemalja članica EU.

Britanska premijerka Teresa Mej rekla je da će smanjiti broj useljenika na desetine hiljada sa sadašnjih stotina hiljada

Problem manjka radnog stanovništva

"Politika britanske vlade da smanji migracije na samo desetine hiljada za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo bila bi katastrofalna za škotsku ekonomiju i nanijela bi ozbiljnu štetu našoj budućnosti", rekla je škotski ministar spoljnih poslova Fiona Hislop.

Studijom o ekonomiji i manjoj stopi migracije Škotska želi upozoriti na manjkavosti studije koju je izradila britanska vlada.

Predviđa se da bi u idućih 25 godina radno stanovništvo Škotske moglo rasti samo 1 odsto, dok bi populacija penzionera rasla 25 odsto.

Zbog toga Škotska ima pravo zahtijevati useljenički sisitem drukčiji od ostatka Velike Britanije, kaže Hislop.

Do 2040., prema studiji škotske vlade, pad useljenika mogao bi smanjiti BDP 4,5 odsto ili gotovo 5 milijardi funti na godinu.

 U Velikoj Britaniji taj bi pad iznosio 3,7 odsto.

Studija navodi da bi britanska vlada trebala Škotsku isključiti iz svoje politike ciljane migracije i promijeniti politiku za poslodavce, preciznije taksu koju su poslodavci dužni plaćati kada zapošljavaju radnika izvan evropske ekonomske zone.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije