Analize

Slavonci lani u šopingu u BiH ostavili 44 miliiona KM

Slavonci lani u šopingu u BiH ostavili 44 miliiona KM
Foto: N.N. | Slavonci lani u šopingu u BiH ostavili 44 miliiona KM

​Prekogranični šoping-turizam u BiH i dalje cvjeta i sve više Slavonaca prepoznaje prednosti zemlje kao povoljne šoping-destinacije, o čemu svjedoče i podaci o potrošnji u prošloj godini.

Na graničnim prelazima prema Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji lani je podneseno ukupno 139.832 zahtjeva (u prosjeku 383 dnevno) za povrat više od 6,4 miliona konvertibilnih maraka PDV-a, odnosno 24,4 miliona kuna za robu koju su ukupno platili približno 44,2 miliona KM, odnosno oko 168 miliona kuna.

Po broju zahtjeva na području BiH prednjači granični prijelaz Orašje, izvještava Glas Slavonije.

Strani su državljani lani, pri napuštanju carinskog prostora BiH, na graničnim prelazima podnijeli čak 405.781 zahtjev za povrat poreza na dodanu vrijednost (PDV), gotovo 55.000 više nego u 2017., u ukupnom iznosu većem od 17,6 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Povrat PDV-a ostvaruju na robu kupljenu u vrijednosti od minimalno sto konvertibilnih maraka (oko 400 kuna) koju iznose izvan bh. carinskog područja. Carinskoj službi na uvid daju račune, robu i original popunjenog obrasca za povrat poreza.

Prema podacima koje je Glasu Slavonije dostavio Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, povrat PDV-a zatražen je za robu kupljenu u vrijednosti većoj od 121,2 miliona KM (više od 460 miliona kuna). Pokazatelji govore da su strani državljani u blagajnama BiH lani ostavili čak 74 miliona kuna više nego lani (19,5 miliona KM).

"Po graničnim prelazima vidi se u koja područja najviše dolaze strani državljani u BiH u kupovinu. Uglavnom su to pogranična područja gdje dolazi veliki broj stanovnika iz Hrvatske i Srbije", napominje Kovačević.

Zbog ušteda koje ondje ostvaruju odlazak Slavonaca u prekogranični šoping dugogodišnja je praksa, posebno stanovnika županjske i brodske Posavine, koje od BiH dijeli rijeka Sava.

Na primjer, brojni mještani Gunje biciklom ili pješice svakodnevno odlaze u Brčko, prijeđu most i odmah su u centru grada. U BiH kupuju 17 odsto jeftinije, kolika je jedinstvena stopa PDV-a na koju kao strani državljani imaju pravo povrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije