Analize

Suficit u naplati od 272 miliona maraka

Suficit u naplati od 272 miliona maraka
Suficit u naplati od 272 miliona maraka

BANJALUKA - Snažan rast naplate indirektnih poreza u decembru prošle godine povećao je i rast neto kumulativne naplate ovih poreza, čime je prošla godina završena sa suficitom od 272 miliona KM, ili rastom naplate od 5,2 odsto u odnosu na 2015. godinu, podaci su Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Usljed tradicionalnog povećanja potrošnje krajem godine zbog praznika bilo je realno očekivati nastavak pozitivnih trendova u naplati indirektnih poreza u decembru, i ta pozitivna očekivanja bila su premašena.

Neto naplata prihoda od indirektnih poreza u decembru je zbog snažnog rasta bruto naplate porasla za 11,4 odsto u odnosu na isti mjesec 2015. godine.

Pozitivni trendovi u decembru povećali su kumulativni suficit kod prihoda od PDV-a na 178,4 miliona KM, a kod prihoda od carina na 8,4 miliona KM.

Negativni trendovi kod prihoda od akciza na duvan u decembru nisu mogli znatnije ugroziti kumulativni rast, tako da je suficit na akcizama i putarinama, zahvaljujući stabilnoj naplati prihoda na derivate nafte, iznosio 79,8 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije