Analize

Švedska kruna oslabila najviše od valuta razvijenih zemalja

Švedska kruna oslabila najviše od valuta razvijenih zemalja
Foto: N.N. | Švedska kruna oslabila više od bilo koje druge valute razvijenih zemalja

Švedska kruna je ove godine oslabila više od bilo koje druge valute razvijenih zemalja svijeta, odnosno za 12 odsto u odnosu na dolar.

Valuta Švedske oslabila je samo u četvrtak za 0,7 odsto prema evru nakon što je Centralna banka Švedske zadržala kamatne stope na nepromijenjenom nivou i “zatvorila vrata” povećanju stopa u oktobru.

Očekuje se da će švedska centralna banka biti jedna od posljednjih koja će okončati politiku finansijskih stimulusa, koju sprovodi od finansijske krize 2008. godine.

Dolar je blago oslabio nakon što su evropske valute ostvarile rast.

Investitori kažu da bi zabrinutost da će američki predsjednik Donald Tramp uvesti dodatne tarife na uvoz iz Kine mogla da podstakne rast američke valute.

Dolar je oslabio za 0,1 odsto u odnosu na korpu glavnih valuta na 95,121 poen.

Trgovci su naveli da je to zbog dobitaka koje je ostvarila funta nakon što je Blumberg izvijestio da će Njemačka prihvatiti manje detaljan sporazum o budućim odnosima Britanije sa EU kako bi se postigao dogovor oko Bregzita.

Njemačka je demantovala da se njen stav o Bregzitu promijenio, ali se funta uprkos tome i dalje trgovala za 0,2 odsto u porastu u odnosu na dolar, na 1,2925 dolara.

(Bankar.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije