Analize

Svi u šoku od Trampovog tornado napada, funta se srušila

Svi u šoku od Trampovog tornado napada, funta se srušila
Foto: Tanjug/AP | Svi u šoku od Trampovog tornado napada, funta se srušila

Britanska funta je danas pala, a političari u Ujedinjenom Kraljevstvu su u šoku od "tornado-napada" predsjednika SAD Donalda Trampa, izvještava agencija AP.

Tramp je, kako dodaje, ponizio premijerku Terezu Mej, ugasio nade u brzo postizanje američko-britanskog trgovinskog sporazuma i ohrabrio protivnike Mejove u rizičnom sukobu oko Brexita, "i sve to za manje od 24 sata boravka u Britaniji".

Funta je pala za 0,6 posto na 1,31 dolara na prijepodnevnom trgovanju u Londonu, a vlada Mejove se "trudi da izgleda kao da se sve odvija kako treba s predsjedničkom posjetom koja je dobila neočekivani obrt", piše u tekstu.

AP podsjeća da je Tramp u intervjuu za list "San" osudio planove Tereze Mej o Brexitu i pohvalio njenog političkog rivala Borisa DŽonsona. Takođe je kritikovao imigraciju i rekao da gradonačelnik Londona Sadik Kan nije uspio da zaustavi terorizam.

U jednoj od blažih reakcija na Trampov intervjuu, britanski ministar za visoko obrazovanje Sem Gajmah je napisao na Tviteru: "Gdje su vam maniri, gospodine predsjedniče?", prenosi američka agencija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije