Analize

Svjetski aerodromi sve puniji

Svjetski aerodromi sve puniji
Foto: N.N. | Svjetski aerodromi sve puniji

SIDNEJ - Države hitno treba da se pozabave problemom prepunjenosti aerodroma pošto broj međunarodnih putnika raste, ali treba da budu oprezne kada je riječ o angažovanju privatnog sektora, saopštila je danas industrijska grupa IATA.

Procjenjuje se da će broj avionskih putnika do 2036. godine porasti na 7,8 milijardi, a infrastruktura poput aerodroma i sistema kontrole vazdušnog saobraćaja ne prate taj tempo, navodi se u saopštenju.

Pojedini veliki aerodromi pokušali su riješe ovu krizu davanjem specifičnih operativnih prava avio-prevoznicima u pojedinim periodima.

Šef IATA-e Aleksandre de Žunijak rekao je na godišnjem sastanku organizacije u Sidneju da i dalje postoji potreba za novim aerodromima.

On je upozorio da ne treba da se vrši privatizacija aerodroma i upozorio da u praksi takvo rješenje "nije ispunilo očekivanja" i da mnogi prevoznici imaju loša iskustva.

Žunijak je dodao da i putnici osjećaju da postoji problem i da je istraživanje pokazalo da su pet od šest najbolje ocijenjenih aerodroma u svijetu javni.

"Privatni aerodromi su definitivno skuplji. Ali postoje male razlike u efikasnosti ili nivoima investicija u poređenju sa aerodromima koji su u javnim rukama", rekao je šef IATA-e.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije