Analize

Trebinjski turizam u ekspanziji, Turci najbrojniji

Trebinjski turizam u ekspanziji, Turci najbrojniji
Foto: N.N. | Trebinjski turizam u ekspanziji, Turci najbrojniji
Vesna Duka

TREBINJE - Trebinje je i u prošloj godini zabilježilo nove turističke rekorde sa registrovanih oko 70.000 noćenja, što predstavlja povećanje za 31% u odnosu na 2016. godinu.

Ovo su zvanični podaci Turističke organzacije Trebinje, uz standardne napomene da je broj mnogo veći, jer je dosta neregistrovanih smještajnih kapaciteta u ovom gradu i oni se, zajedno sa gradnjom još dva nova hotela, stalno povećavaju, a s tim u vezi ide i kontinuirano uvećanje obima turističkog prometa, što je takođe konstanta u posljednjih nekoliko godina.

Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinje, navodi da je u ovoj javnoj ustanovi ukupan broj zabilježenih noćenja inostranih turista u prošloj godini iznosio 49.057, ili 71%, dok je 20.090, ili 29%, bilo noćenja domaćih turista, a ukupna iskorištenost smještajnih kapaciteta u 2017. godini iznosila je svega 10,76 odsto.

"Trebinje je u prošloj godini raspolagalo sa 1.485 registrovanih smještajnih jedinica u 12 hotela, tri motela, dva hostela, dvije vile, tri prenoćišta, jednim kampom, kao i ostalim vrstama smještajnih kapacteta i nekoliko privatnih smještajnih objekata", podsjeća Radić.

Zanimljivo je da u posljednje vrijeme rekorde u Trebinju ne drže srbijanski turisti, već Turci, kojih je od ukupnog broja bilo 34%, a Srbijanaca svega 14%, dok su iza njih Grci sa 11%, turisti iz Južne Koreje 7%, a Crne Gore svega 3% i 2% iz Malezije.

Proporcionalno rastu broja registrovanih noćenja uvećan je i prikupljeni iznos boravišne takse u Turističkoj organizaciji Trebinje, koja je za prošlu godinu na taj način zaradila 108.043 marke.

"Ono što turisti najviše traže i po čemu je Trebinje prepoznato jeste veliki broj nacionalnih spomenika, odnosno bogato kulturno-istorijsko nasljeđe iz različitih epoha, od manastira, crkava, raznih drugih spomenika, preko Starog grada - Kastela sa dvije džamije, unutar koga je i Muzej Hercegovine, te Perovića/Arslanagića most, zidine srednjovjekovnih gradova i slično, ali imamo i bogatu gastro ponudu, a ono što je prošlog ljeta bilo možda i najatraktivnije jeste novoizgrađeni kompleks "Grad sunca", koji je u velikoj mjeri doprinio obogaćivanju turističke ponude i povećao ukupan broj posjeta i noćenja u Trebinju", dodaje Radić.

Veliki broj gastro turista posjetio je i trebinjske vinske podrume, konobe i restorane s nacionalnom kuhinjom, što je uveliko doprinijelo da se produži boravak turista sa takozvanih 3+9 mjeseci u godini (tri mjeseca turizma i devet bez turista) na 6+6, a u Turističkoj organizaciji rade na tome da omjer ubuduće bude 9+3, što je, kako kažu, san i mnogo većih i uspješnijih turističkih sredina. U ovoj krajnjoj varijanti bi samo tri zimska mjeseca bila "mrtva", ali ni to ne bi ostalo tako kada bi zime bile sa snijegom, kada bi na Zubačkim ublima, uz Planinarski dom koji bi se renovirao, zaživio i projekat žičare, mini-ski-staze i slično, kao i mini-programi seoskog turizma, koji je gotovo u povojima.

"Prema statističkim podacima, jasno je da se u gotovo svim oblastima pružanja usluga u turizmu, direktno ili indirektno, u turistički promet uključilo više privrednih subjekata ili fizičkih lica, koji su doprinijeli uvećanju stepena međusobne konkurencije, a sve to je rezultiralo veoma raznovrsnom turističkom ponudom i unaprijeđenim nivoom usluga", dodaje Marko Radić.

Uz podsjećanje da već 16. februara slijedi Karavan mimoze u Trebinju, a turistički radnici ovog grada se za kraj februara pripremaju za jedan od najznačajnijih sajmova turizma - Sajam turizma u Beogradu, u Turističkoj organizaciji Trebinja dodaju da već u martu slijede pripreme za veliki Gastro šou, koji će biti održan u aprilu i koji će predstavljati uvod u ovogodišnju turističku sezonu.

INOSTRANI TURISTI

Turska - 34%

Srbija - 14%

Grčka - 11%

Južna Koreja - 7%

Crna Gora - 3%

Malezija – 2%

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Odobren projekat “Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi”

Marketing tim / 03.08.2018 14:58

EU i Međunarodna organizacija rada (ILO) danas su u Sarajevu dodijelile tri miliona evra grantova za 15 domaćih projekata namijenjenih za zapošljavanje u okviru javnog poziva „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“ koji finansira EU, a provodi ILO.

EU i Međunarodna organizacija rada (ILO) danas su u Sarajevu dodijelile tri miliona evra grantova za 15 domaćih projekata namijenjenih za zapošljavanje u okviru javnog poziva „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“ koji finansira EU, a provodi ILO.

Među 157 prijava, projektna aplikacija koju je Udruženje GEA razvilo u saradnji sa opštinom Petrovac odabrana je zajedno sa još 14 projekata iz raznih djelatnosti koji će biti podržani iznosima od 150.000 do 200.000 evra, a čiji je cilj prekvalifikacija nezaposlenih, stvaranja novih radnih mjesta i podržavanje lokalnog ekonomskog razvoja.

Projekat “Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi” fokusiran je na obezbjeđivanje radnih mjesta u oblasti poljoprivrede u opštinama Petrovac, Bosanski Petrovac, Istočni Drvar, Drvar, Ključ i Ribnik i to za najranjivije kategorije poput raseljenih osoba, povratnika, žena, mladih te osoba koje su pogođene poplavama.

Aktivnosti izabranih lokalnih partnera trebalo bi da traju do decembra 2018. godine.

Najčitanije