Analize

U BiH posluje 667 brzorastućih kompanija

U BiH posluje 667 brzorastućih kompanija
Foto: N.N. | U BiH posluje 667 brzorastućih kompanija
N.N.

SARAJEVO - Prema najnovijem istraživanju LRC BIS-a, u Bosni i Hercegovini posluje 667 brzorastućih kompanija.

Koliko su važne, dovoljno govore i podaci o njihovom izvozu. Bosna i Hercegovina je u 2016. godini ostvarila izvoz u vrijednosti većoj od devet milijardi KM, a 667 brzorastućih kompanija u BiH učestvovalo je u tom izvozu preko milijardu, što je gotovo 12% ukupnog izvoza BiH. Riječ je o značajnom porastu ukupnog izvoza brzorastućih kompanija od 22% u odnosu na godinu prije.

Brzorastuće kompanije najčešće dolaze iz velikih ekonomskih središta gdje postoje znatno kvalitetniji uslovi za inovacije i rast, mada brojne od ovih poslovnih zvijezda ostvaruju sjajne rezultate bez obzira na to u kojoj regiji posluju. Prema najnovijim analizama LRC BISa, u Kantonu Sarajevo je najviše brzorastućih kompanija, njih 157 od ukupno 667.

One su u 2016. godini ukupno ostvarile skoro 1,6 milijardi KM prihoda, što je za 17% više u odnosu na godinu prije, te izvezle više od 178 miliona KM, što je više za 34%. U 2016. ove kompanije su zapošljavale 8.078 radnika, što je povećanje za 25% u odnosu na prethodnu godinu. Po broju brzorastućih kompanija slijede Tuzlanski kanton sa 106, koje su ostvarile ukupno 1,5 milijardi KM prihoda i izvezle 181 milion KM. Sa 93 brzorastuće kompanije banjalučka regija je na trećem mjestu, po čemu je i vodeća u Republici Srpskoj. Ove kompanije su u 2016. ostvarile preko 347 miliona KM ukupnog prihoda i ukupno izvezle oko 86 miliona KM. Iako su izvorno vezane za ova područja po osnivanju, brzorastuće kompanije u BiH prilično ih lako nadilaze i posluju na regionalnim, evropskim pa i svjetskim tržištima.

Jedna od takvih je i "City šped" sa sjedištem u Sarajevu. Ova brzorastuća kompanija, dostavljajući robu i distribuirajući je širom svijeta bilježi stalni rast prihoda i zaposlenih. Osnivač je Mirza Klico, koji u razgovoru za "Poslovne novine" kaže da kompanija mora biti izvrsna u onome što radi da bi ostvarila brzi rast.

"Nama se dešavalo da je klijentu hitno potrebna roba iz inozemstva, a mi tu robu dostavimo brzo iznad svih očekivanja. To nam daje prednost, kao i niz drugih različitih čimbenika koji su doveli do brzog rasta kompanije. Jedan od ključnih faktora za napredovanje je i 'žar u poslu'. Ako se ne prepoznajete ili ne pronalazite u nekom biznisu, nemojte gubiti vrijeme", kazao je Klico.

Među izvoznicima značajnu ulogu ima i tešanjski "Madi", koji takođe bilježi brzi rast u proteklim godinama. Direktor ove kompanije Maid Jabandžić posebno je istakao značaj dozvole za izvoz piletine u EU.

Moderna ekonomija praktično je nezamisliva bez brzorastućih kompanija koje imaju presudan uticaj na rast zapošljavanja i razvoj. To su većinom mala i srednje kompanije kojima kontinuirano u tri godine rastu prihodi, broj zaposlenih, dobiti itd.

(Poslovni.hr)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Odobren projekat “Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi”

Marketing tim / 03.08.2018 14:58

EU i Međunarodna organizacija rada (ILO) danas su u Sarajevu dodijelile tri miliona evra grantova za 15 domaćih projekata namijenjenih za zapošljavanje u okviru javnog poziva „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“ koji finansira EU, a provodi ILO.

EU i Međunarodna organizacija rada (ILO) danas su u Sarajevu dodijelile tri miliona evra grantova za 15 domaćih projekata namijenjenih za zapošljavanje u okviru javnog poziva „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“ koji finansira EU, a provodi ILO.

Među 157 prijava, projektna aplikacija koju je Udruženje GEA razvilo u saradnji sa opštinom Petrovac odabrana je zajedno sa još 14 projekata iz raznih djelatnosti koji će biti podržani iznosima od 150.000 do 200.000 evra, a čiji je cilj prekvalifikacija nezaposlenih, stvaranja novih radnih mjesta i podržavanje lokalnog ekonomskog razvoja.

Projekat “Proizvodnjom lana do održivih radnih mjesta u poljoprivredi” fokusiran je na obezbjeđivanje radnih mjesta u oblasti poljoprivrede u opštinama Petrovac, Bosanski Petrovac, Istočni Drvar, Drvar, Ključ i Ribnik i to za najranjivije kategorije poput raseljenih osoba, povratnika, žena, mladih te osoba koje su pogođene poplavama.

Aktivnosti izabranih lokalnih partnera trebalo bi da traju do decembra 2018. godine.

Najčitanije