Analize

U Crnoj Gori 20 odsto više turista

U Crnoj Gori 20 odsto više turista
Foto: N.N. | U Crnoj Gori 20 odsto više turista

POGORICA - U Crnoj Gori je, prema zvaničnim podacima, tokom prva četiri mjeseca boravilo skoro 153.000 turista, što je oko 20 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Nacionalna turistička organizacija.

"Turisti su ostvarili više od 365.000 noćenja što je rast od 13 odsto. Da su pozitivni trendovi nastavljeni u maju najbolje govore podaci lokalnih turističkih organizacija koji u prosjeku bilježe rast broja gostiju većim od 40 odsto u odnosu na maj prošle godine", saopšteno je iz ove organizacije.

Prema ocjenama Nacionalne turističke organizacije, ovogodišnja turistička sezona bilježi i značajan rast kada je riječ o finansijskim pokazateljima.

"Prema zvaničnim podacima Centralne banke Crne Gore, u prvom kvartalu ove godine ostvareno je 30,7 miliona, što je rast od 18,5 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je nacionalne parkove Crne Gore od početka godine posjetilo oko 30 odsto više turista u odnosu na isti period prošle godine, a najveći rast bilježi Nacionalni park "Skadarsko jezero", koji je od početka godine posjetilo više od 70 odsto posjetilaca.

"Nacionalni parkovi odličnu posjetu bilježe iz regiona, a interesantna je činjenica da je sve veći broj gostiju iz zemalja Azije, odnosno Japana i Kine", navodi ova organizacija.

U saopštenju se naglašava da i Aerodromi Crne Gore bilježe pozitivne trendove, pa je zaključno sa 1. junom zabilježen rast od 90.000 putnika odnosno 20 odsto više u odnosu na prvih pet mjeseci 2017. godine, dok je promet aviona veći za 13 odsto.

Samo tokom jučerašnjeg dana Aerodrom Tivat imao je rotacije ka 19 destinacija.

Raznovrsna ponuda, unaprijeđena povezanost Crne Gore sa zemljama Evrope i cijelog svijeta, te cijene u smještajnim kapacitetima neki su od činilaca čiji će rezultat biti jedna od uspješnijih turističkih sezona, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije