Analize

U proteklih šest mjeseci dobit više od 2,7 miliona KM

U proteklih šest mjeseci dobit više od 2,7 miliona KM
Foto: Ilustracija | U proteklih šest mjeseci dobit više od 2,7 miliona KM

BANJALUKA - Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenad Nešić izjavio je Srni da je u prvih šest mjeseci ove godine ovo preduzeće ostvarilo pozitivan finasijski rezultat, odnosno dobit u iznosu od 2.722,112 KM.

"Ukupni prihodi u tom periodu iznosili su 47.018,534 KM i manji su od planiranih jer nisu uplaćena sredstva od akciza na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama u BiH, kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu i naftne derivate, a na osnovu čega je i usvojen plan poslovanja za ovu godinu", istakao je Nešić.

On je dodao da je ovo preduzeće postalo pravi zamajac privrede Srpske. "Gradi se, pravi i radi na cijelom području Srpske. Domaća građevinska operativa je maksimalno angažovana, kao i domaći proizvođači materijala koji se koriste u niskogradnji", istakao je Nešić.

Kada je riječ o putnoj infrastrukturi u prvoj polovini ove godine, Nešić je istakao da je završena izgradnja kružnog toka na magistralnom putu M4, Banjaluka-Čelinac u naselju Rebrovac, a vrijednost ove investicije koju je u potpunosti finansiralo preduzeće "Putevi Republike Srpske", iznosi 541.376,59 KM.

"Na području Banjaluke završena je izgradnja dijela takozvanog 'Istočnog tranzita' u dužini od 440 metara, u čiju izgradnju smo investirali 805.368,61 KM, a u drugoj polovini ove godine planiran je i nastavak izgradnje ove saobraćajnice. Takođe, početkom ove godine u saobraćaj je puštena kružna raskrsnica na M16, na ulazu u Prnjavor, u koju je investirano je 266.565,35 KM", naveo je Nešić.

Govoreći o putnoj infrastrukturi u istočnom dijelu Srpske, Nešić je podsjetio da je završena izgradnja puta R435 Nevesinje - Berkovići, a investicija je iznosila 1.400.000 KM, dok je ostatak rekonstrukcije ovog puta u programu ORIO.

"Završena je rekonstrukcija dionica M6.1, u Nevesinju u dužini od 450 metara u čiju rekonstrukciju smo uložili 340.000 KM, a očekuje se i završetak izgradnje istočne obilaznice Trebinje", kaže Nešić.

Prema njegovim riječima, u prvoj polovini ove godine, "Putevi Republike Srpske" započeli su izgradnju kružne raskrsnice u Istočnom Sarajevu na regionalnom putu R446, kao i kružne raskrsnice na nedavno rekonstruisanoj dionici magistralnog puta M6.1 u Nevesinju.

"Sa nekoliko opština potpisani su sporazumi i memorandumi o saradnji na projektima, između ostalog, sa opštinom Bratunac o izgradnji obilaznice, sa opštinom Vlasenica na izgradnji kružne raskrsnice na ukrštanju M19 i M19.2, sa opštinom Istočna Ilidža o izgradnji kružnog toka na ukrštanju M18 i R446 i sporazum o rekonstrukciji i rehabilitaciji R446, Lukavica-Pale. Na putu Drinjača - Bratunac - Skelani u toku je sanacija klizišta", istakao je Nešić.

Na pitanje kakvi su poslovni planovi do kraja godine, Nešić je rekao da je na području grada Banjaluka planiran početak izgradnje kružne raskrsnice na M4 kod tržnog centra "Delta" u vrijednosti od 1.200.000 KM i kružne raskrsnice na R405, kod restorana "Sirano", vrijednost 450.000 KM, čiju će izgradnju finansirati "Putevi", kao i druge kapitalne projekte u Republici Srpskoj.

"Započet je i projekat uklanjanja naplatnih kućica na M16, Banjaluka-Klašnice. Ovu investiciju u iznosu od 1.500.000 KM naše preduzeće će u potpunosti finansirati iz svojih sredstava", podsjetio je Nešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije