Analize

Ugostiteljima promet veći za 30 odsto

Ugostiteljima promet veći za 30 odsto
Foto: Velibor Tripić | Ugostiteljima promet veći za 30 odsto

BANJALUKA - Da ugostitelji zadovoljno trljaju ruke jer su imali puno posla, pokazuje i podatak da je promet u ugostiteljstvu u RS u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isti period lani skočio za 30,9 odsto.

Za ovakav skok prometa, kako kažu ljudi iz ove branše, najviše su zaslužni turisti, ali i to što je bila odlična zimska sezona na planinama Kozari i Jahorini, kao i da su turističe organizacije gradova i opština radile na promociji ponuda i sadržaja.

"U odnosu na četvrto tromjesečje 2017. godine veći je za 33,4 odsto, u odnosu na prosjek 2017. godine veći je za 27,1 odsto, a u odnosu na prosjek 2010. godine veći je za 88, 6 odsto", kazali su iz Zavoda za statistiku RS.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja RS, ističe da je ovakav trend povećanja prometa svakako na svjetskom nivou i da se treba truditi da se zadrži.

"Turizam je privredna grana koja svake godine bilježi rast u cijelom svijetu, a za Banjaluku je dobro što u posljednje vrijeme ima dosta sadržaja i to privlači turiste da posjete grad na Vrbasu. S poboljšanjem ponude i usluge svi dobijamo, kako gradovi, tako i privredni subjekti u ugostiteljstvu", kazao je Tatić za "Nezavisne".

Dodao je da se treba pozabaviti smještajnim kapacitetom, koji nije na zavidnom nivou.

"Ukoliko se posvetimo i imamo pametne ljude koji to vode možemo privući još veći broj turista", kazao je Tatić.

S obzirom na odličnu zimsku sezonu na Jahorini i Kozari, poručuje Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, ne treba da čudi rast prometa u ugostiteljstvu.

"Otvoreno je nekoliko hotela i motela, koji su svojim radom uticali na povećanje prometa, a i turističke organizacije gradova malo su više radile na promociji ponuda, što sigurno utiče na nove vidove razvoja turizma i dolazak novih gostiju", kazao je Savanović.

Ističe da iako promet u ugostiteljstvu raste, plate radnika i dalje su niske i ovo oblast svakodnevno se suočava s nedostatkom radne snage.

Našim ljudima je navika da idu u kafanu, smatra Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana "Don" iz Prijedora, ali i ovo je period kad turisti "opkole" našu državu.

"To je jednostavno navika koje se još niko nije odrekao. Jednom dnevno se svraća u kafanu, a često i više puta", kazala je Marićeva i dodala da je s druge strane sigurno i pritisak poreskih institucija uradio svoje, pa se efikasnije vidi promet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije