Analize

Ukrajini treba vijek da dostigne Njemačku

Ukrajini treba vijek da dostigne Njemačku
Foto: N.N. | Ukrajini treba vijek da dostigne Njemačku
N.N.

KIJEV - Ukrajini će trebati između 50 i 100 godina da dođe do istog nivoa ekonomskog razvoja kao i njeni evropski partneri, objavila je Svjetska banka.

U svojoj procjeni razvoja zemlje, Svjetska banka je izjavila da će sa trenutnom stopom ekonomskog rasta od samo tri odsto, Kijevu trebati najmanje 50 godina da dostigne poljski BDP po glavi stanovnika i pola vijeka više kako bi se prevazišao jaz sa Njemačkom.

"Ukrajina je decenijama iza neophodnih reformi i ako ih ne usvoji, stopa rasta će ostati niska", kaže potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju, Siril Miler, koji je predstavio ovaj izvještaj.

Prošlog mjeseca Svjetska banka pogoršala je prognozu za privredni rast Ukrajine za 2019. godinu, smanjujući je sa 3,5 na 2,9 odsto, ali se nadajući da bi mogla da se poveća do 3,4 posto u 2020. godini. U Organizacija je naglasila da je korupcija jedan od ključnih faktora koji usporavaju razvoj zemlje za skoro 2 odsto godišnje.

Međutim, pogoršanje ekonomske situacije očigledno je imalo malo uticaja na ukrajinske bogataše, jer neto vrijednost tri najvećih tajkuna iznosi više od 6 odsto BDP-a zemlje, zaključila je Svjetska banka.

Potpredsjednik je istakao da je veoma teško sprovesti bilo kakve reforme, za koje je ranije rekao da su od vitalnog značaja za zemlju, kada postoje takve "moćne grupe uticaja".

Kijev je potpisao Sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom i nada se da će se pridružiti Uniji u nekom trenutku u budućnosti. Međutim, Brisel je nedavno "polio hladnom vodom" tu ideju, jer nije uključio zemlju u svoj plan proširenja do 2025. godine.

Prošlo je više od pet godina od kada je ukrajinski protestni pokret "evromidana" svrgnuo tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča i nova vlada je krenula putem za približavanje EU, a ne Rusiji. Međutim, zemlja je i dalje rangirana kao najsiromašnija zemlja u razvoju u Evropi, s BDP-om po glavi stanovnika od samo 2,960 dolara.

Ukrajinci su među najsiromašnijim ljudima na svijetu, sa neto bogatstvom građana koji zaostaje za Bangladešom i Kamerunom. Više od milion ljudi u Ukrajini suočava se sa akutnom nesigurnošću u vezi hrane, prema prošlogodišnjem izvještaju predstavnika Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetskog programa za hranu (VFP) Veća sigurnosti UN-a.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije