Analize

Ukupna dugovanja "Agrokomerca" 124 miliona maraka: Stečaj jedina razumna odluka

Ukupna dugovanja "Agrokomerca" 124 miliona maraka: Stečaj jedina razumna odluka
Foto: klix | Ukupna dugovanja "Agrokomerca" 124 miliona maraka: Stečaj jedina razumna odluka
Zlatan Čekić

VELIKA KLADUŠA - Ukupna dugovanja preduzeća "Agrokomerc" iz Velike Kladuše dostigla su iznos od 124 miliona maraka i jedina razumna ekonomska odluka u vezi s ovim nekadašnjim privrednim gigantom je uvođenje stečaja, smatra predstečajni upravnik u ovom preduzeću Šefik Smlatić.

Njega je na ovu dužnost nedavno imenovao Općinski sud u Bihaću nakon što je nekoliko povjerilaca "Agrokomerca" tužilo ovu firmu zbog neplaćenih dugovanja. Smlatić je istakao kako je njegov zadatak da u narednih mjesec dana sagleda ukupno stanje u ovom preduzeću te ustanovi da li su se stekli uslovi za pokretanje stečajnog postupka.

"Moje lično mišljenje je da je stečaj trebalo uvesti mnogo ranije i tu ne bi trebalo biti dileme za iole upućenog ekonomskog stručnjaka. U ovom trenutku to je jedino moralno i zakonsko rješenje kako bi se koliko-toliko osigurala zaštita preostale imovine i isplata obaveza povjeriocima", smatra Smlatić.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku "Agrokomerc" ima dugovanja prema više od 3.000 pravnih i fizičkih subjekata. 

Smlatićevo mišljenje ne dijeli aktuelna uprava ovog preduzeća, a direktor "Agrokomerca" Ermin Mujić, ističe kako su u proteklim godinama uspjeli uspostaviti proizvodnju i smanjiti ukupne obaveze za oko 20 miliona maraka.

"Smatramo kako je ovo najgori mogući moment za uvođenje stečaja, jer firma vremenom povećava proizvodnju, a trenutno je zaposleno 150 radnika s tendencijom da se taj broj vremenom povećava", istakao je Smajić.

On je dodao kako jedno od rješenja za prevazilaženje krize vide i u strateškom partnerstvu s preduzećem "AC food" iz Sarajeva.

Ova firma je prije tri mjeseca kupila dio prehrambene industrije "Agrokomerca" te je pokrenuta proizvodnja namijenjena izvoznom tržištu. Ekonomski stručnjaci smatraju kako u posljednjih dvadesetak godina nije bilo ozbiljne volje da se "Agrokomerc" postavi na zdrave ekonomske noge.

Odgovornost za sudbinu ovog preduzeća prebacivana je sa kantonalnog na federalni nivo i obrnuto, a zbog lošeg upravljanja vremenom su se nagomilala ogromna dugovanja koja danas višestruko nadmašuju stvarnu vrijednost firme.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije