Analize

Vidović: Naplaćeno više od 1,7 milijardi KM poreza

Vidović: Naplaćeno više od 1,7 milijardi KM poreza
Foto: NN | Vidović: Naplaćeno više od 1,7 milijardi KM

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske za devet mjeseci ove godine naplatila je više od 1,7 milijardi KM poreza što je više za 140 miliona KM ili devet odsto u odnosu na isti period prethodne godine, izjavila je direktor ove Uprave Zora Vidović.

"To je solidan rast, koji je mnogo veći od privrednog rasta i broja zaposlenih, ali to znači da ipak naše kampanje i sav naš rad sa poreskim obveznicima daju rezultate", rekla je Vidovićeva večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

Vidovićeva je navela da je Poreska uprava Republike Srpske do kraja avgusta ove godine uradila oko 2.500 kontrola i našla 21,5 milion KM neprijavljenih poreskih sredstava.

"Imali smo i oko 2.400 kontrola izdavanja fiskalnih računa, ali tu situacija nije dobra zbog čega smo morali 405 objekata privremeno da zatvorimo na 15 dana", istakla je Vidovićeva.

Govoreći o akciji "Porez plaćaj, Srpsku jačaj", koju je nedavno pokrenula Poreska uprava Republike Srpske, Vidovićeva je rekla da je cilj ovakve akcije da se podigne poreski moral u Republici Srpskoj.

"Ovom akcijom želimo da građanima što više približimo šta znači porez, njegovo plaćanje, a šta znači njegovo ne plaćanje. Krajnji cilj jeste da jačamo Republiku Srpsku, jer ako se ne plaćaju porezi i propisane obaveze po zakonu, sigurno da standard građana i sve druge usluge, koje građani primaju neće biti na određenom nivou", istakla je Vidovićeva.

Ona je pojasnila da sredstva prikupljena u Poreskoj upravi Republike Srpske pripadaju budžetu Srpske, budžetu svih lokalnih zajednica i fondovima, ističući da se ovim sredstvima finansiraju penzije, zdravstvo, školstvo, policija, dok se iz budžeta lokalnih zajednica finansiraju infrastrukturni projekti čime se povećava standard građana.

Vidovićeva je navela da Poreska uprava Republike Srpske planira da sa najmanje 20 osnovnih i srednjih škola u Srpskoj dogovori da u drugom polugodištu organizuje radionice o plaćanju poreza u kojima bi učestvovali učenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije