Analize

Vojska Srbije zaradila skoro 130 miliona evra

Vojska Srbije zaradila skoro 130 miliona evra
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije | Vojska Srbije zaradila skoro 130 miliona evra

BEOGRAD - Od 2006. godine otuđeno je 109 vojnih nepokretnosti na teritoriji Srbije.

Od ugovorenih 127,5 miliona evra prihoda u novcu je realizovano 26,4 miliona evra dok je kroz vlasništvo nad 1.259 stanova naplaćeno preostalih 101 milion evra, navodi se u informaciji koju je Tanjugu proslijedilo Ministarstvo odbrane Srbije.

U približno dvije trećine do sada realizovanih prodaja kupac nepokretnosti bile su lokalne samouprave koje imaju pravo preče kupovine kao i mogućnost plaćanja naknade u stanovima ili u novcu i to u trajanju od pet godina, a razmjena nekretnina za stanove uspješno se realizuje i sa Građevinskom direkcijom Srbije.

Procjenu tržišne vrijednosti obavlja filijala Poreske uprave, a do prodaje na javnom tenderu dolazi tek ako gradovi i opštine nisu zainteresovani.

Poslije dva neuspješna oglašavanja početnu cijenu moguće je spustiti za 20 odsto i ako ponovo nema zainteresovanih još za 20 odsto.

Prihodi od naknade za prenijeto pravo svojine na ovim vojnim nepokretnostima uplaćuju se u budžet Republike Srbije a sredstvima raspolaže Ministarstvo odbrane u svrhe podsticanja i podrške reforme i funkcionisanja sistema odbrane i poboljšanja materijalnog položaja pripadnika Vojske Srbije, navodi Ministarstvo odbrane Srbije.

"Trenutno se u Master planu nalazi još 487 vojnih nepokretnosti različite namene za koje će u narednom periodu biti moguće dalje raspolaganje, posle ispunjavanja propisanih zakonskih uslova i u skladu sa zaključcima Vlade Republike Srbije, odredbama Master plana i Zakona o javnoj svojini", navodi Ministarstvo odbrane.

Prodaje viška vojnih nepokretnosti obuhvata kasarne, klubove Vojske Srbije, skladišta, aerodrome, strelišta, poligone, skloništa, vojne ekonomije i druge objekte posebne namjene sa zemljištem pod objektima i zemljištem za redovnu upotrebu objekata koji nisu neophodni za funkcionisanje Vojske Srbije, kao i poslovni prostori i garažna mjesta.

U slučaju da se naknadno utvrdi potreba Ministarstva odbrane i Vojske Srbije za ponovno korišćenje neke od nepokretnosti predviđene za prodaju ona se zaključkom Vlade Srbije može izuzeti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije