Analize

Vrijednost stranih investicja u Sloveniji 11,56 milijardi evra

Vrijednost stranih investicja u Sloveniji 11,56 milijardi evra
Vrijednost stranih investicja u Sloveniji 11,56 milijardi evra

LJUBLJANA - Ukupna vrijednost direktnih stranih ulaganja (DSI) u Sloveniji iznosila je na kraju 2015. godine 11,56 milijardi evra, a strani vlasnički kapital povećao se za 3,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, objavila je slovenačka centralna banka u najnovijem izvestaju o stanju DSI.

Prema zvaničnim podacima, DSI u Sloveniji su u poslednjih 20 godina rasle po prosečnoj godišnjoj stopi od 12,4 odsto, prenosi portal Seebiz.

Najviše novih investicija u prošloj godini odnosilo se na ulaganja u banke i osiguravajuće kuće, dok je ranije preovladavalo interesovanje za investicije u trgovinu i turizam, ali i u prerađivačke djelatnosti.

Sa više od 3,5 milijardi evra uloženih sredstava, najveći strani investitori u Sloveniji dolaze iz susedne Austrije, na drugom mjestu je Švajcarska sa 1,3 milijarde evra, a slede ulagači iz Njemačke, Holandije i Hrvatske.

Strani ulagači su prošle godine od investicija u Sloveniji ostvarili 478 miliona evra dobiti. Zanimljivo je da je prinos na kapital koji u Sloveniji ostvaruju strani investitori za 10,8 odsto veći od prosečne dobiti na nivou Slovenije, a i plate njihovih zaposlenih premašuju slovenački prosek za 12,1 procenat, navodi se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije