Analize

Zašto Bitcoin nije uspio da zamijeni globalni finansijski sistem

Zašto Bitcoin nije uspio da zamijeni globalni finansijski sistem
Foto: N.N. | Zašto Bitcoin nije uspio da zamijeni globalni finansijski sistem
N.N.

Iako je Satoshi Nakamoto zamislio Bitcoin kao nešto što će zamijeniti trenutni sistem plaćanja, moramo biti realni, Bitcoin to nije, barem nije još.

U whitepaperu kojim je Satoshi objasnio koncept decentralizovanih, digitalnih valuta je direktno navedeno da će Bitcoin služiti kao sredstvo plaćanja. Iako se Bitcoin od tada do danas jako razvio, sve je to daleko od nečega što bi moglo zamijeniti trenutni platni sistem. Moglo bi se reći da se Bitcoin razvio u nešto sasvim drugačije, s drugom svrhom.

Mnogi investitori Bitcoin gledaju kao sredstvo čuvanja vrijednosti, jer ne samo da čuva vrijednost, već dolaskom novoga kapitala na tržište, njegova vrijednost raste eksponencijalno.

Ali kao sistem plaćanja, tu je Bitcoin potpuno neupotrebljiv, te je pun slabosti koje usporavaju njegov rast u tom smjeru. Ova vodeća digitalna valuta je prespora i naknada za svaku transakciju je već postala skupa.

Transakcije su skupe

Merrill Lynch iz Bank of America je napravila analizu i diskutirala Bitcoinovu ulogu u globalnom finansijskom sistemu. Njen prvi argument je bio vezan za naknadu za izvršenje transakcije, naknada koju rudari dobiju da bi validirali blockchain transakciju.

Bitcoin broj transakcija, Quandl
Bitcoin broj transakcija, Quandl

U prvom kvartalu 2017, naknada je iznosila otprilike $2.4 po transakciji, a u zadnjem kvartalu 2016 je ta ista naknada iznosila $0.024, a trenutno ta transakcija u prosjeku iznosi $5.39.

Naknada za transakciju nije nužna kao što je to slučaj kod banaka, ali ako ta naknada ne bude zadovoljavajuća, postoji veliki rizik da transakcija nikada neće biti verifikovana od strane rudara.

Transakcije su spore

Osim naknade, osvrnula se i na sporo odvijanje transakcija. Prosječno se napravi 350 000 – 400 000 transakcija dnevno, s prosječnim vremenom od 10 minuta po transakciji. Što znači da oko 10 minuta treba čekati da bi se izvršila Bitcoin transakcija, što nije upotrebljivo u realnom sektoru.

Za poređenje, VISA izvrši 2000 transakcija po sekundi, a maksimalni kapacitet koji VISA može izdržati je 56 000 transakcija po sekundi.

Ako želimo napraviti 20 000 Bitcoin transakcija, trebalo bi da čekamo oko 100 minuta da bi se transakcije, koje bi trebale biti napravljene u sekundi, izvršile.

Da bi Bitcoin mogao postati ono za što je stvoren, treba još puno raditi na tome da se ove transakcije ubrzaju, do tada, to nikada neće postati.

Bitcoin je izvrstan koncept

Osim ove analize, Merrill Lynch je izjavila kako je Bitcoin izvrstan koncept za Blockchain tehnologiju. Ali da je još daleko od toga da zamijeni finansijski sistem i postane peer-to-peer verzija digitalnog novca.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije